Global HF (Ionospheric Map)

Saturday, December 18, 2010

So syok hujung tahun 2010!!

Apa yang syoknya? Dah la minyak naik tiba2. Harga barang naik macam nak pecah poket. Nasik boh ikan temenung bakaq dah RM4.50. Bisness lak susah nak cakap..tahun depan?

Semua ini dugaan. Dugaan dugaan jugak..semua atas kita..biar bijak memilih.

Pada petang nih..terkejut apabila terdengar station dari Batu Cave dan 9w2oza. Biaq betul..dari mobile antenna dpt 59+. Hmm terubat rindu. dah hampir beberapa bulan nih carik hobi pengubat boring. Boleh laa..main helicopter. Sebab..leh roger roger. Best gat..buka pasang ..buka pasang...hehe.

QRP telah membuka lagi presepsi pandangan dalam HAM. Walau sukar..namun tetap enjoy..



Keep it up on 10m. Saya bersama rakan sentiasa disana..biar kekadang tu propagation tak bagus.

72..de 9w2di

Friday, November 19, 2010

Udang undang SKMM, Persatuan atau Sendiri?

Salam,

Keliru dengan undang undang dalam HAM nih. Mana nak ikut? Ada yang kata macam nih ada yang kata macam tu. Sejak 10 tahun dalam HAM nih bagi saya mudah ja..kita ikut undang undang SKMM. Dia kata tak boleh, maka tak bolehlah dan kalau boleh jangan lah menidakkannya.

Pernah anda lihat dibelakang AA (Syarat2 Standard Penguntukan Radas)

No 12. Seseorang yang menggunakan atau mengendalikan suatu radas hendaklah menerima dengan keutamaan MUTLAK panggilan distress atau utusan tanpa mengira puncanya dan membalas atau mengambil tindakan serta merta berkenaan dengan panggilan atau utusan itu tanpa kelengahan yang tidak sepatutnya, memancar semula panggilan atau utusan itu kepada PIHAK BERKUASA yang berkenaan.

Baca sekali tak berapa nak paham. 2 kali baru paham. Hmmm..sememangnya band dan frekuensi amatur radio bukkanlah hak milik HAM. Ia juga boleh digunakan oleh PIHAK BERKUASA sekiranya perlu dalam keadaan distress atau kecemasan. Bermaksud tanpa kelengahan iaitu tidaklah bertanyakan kembali "apa callsign anda?" dan SOP serta perkara berkaitan HAM.

SKMM telah menetapkan perkara ini. Mengapa ada segelintir HAM masih kurang pahan tentang perkara ini. Sepatutnya perkara ini harus dipraktikkan langsung semasa kecemasan. Jadi, undang2 apa yang kita pakai?

Keadaaan yang seterusnya.

Seorang yang BUKAN HAM mendapati rakan HAM sedang tenat atau pengsan tak sedar diri. Pada masa itu beliau terpandang radio di tangan HAM atau di mobile. Beliau terus menggunakan radio tersebut. Adakah kita masih nak tanya callsign dan masih nak berSOP SOP nih?

Apa apapun boleh berlaku kalau dalam keadaan kecemasan atau distress. Artikel ini menyentuh "dalam" dan bukan selepas atau sebelum.

Band dan frekuensi Amateur Radio bukan milik mutlak HAM. SKMM telah nyatakan bahwa kita harus memberi ruang sekiranya berlaku sebarang kecemasan. Jadi, mengapa harus kita " duduk" di band yang bukan diperuntukkan untuk HAM semasa kecemasan? Kenapa harus ada band dan frekuensi yang lain? Sedangkan dalam kecemasan, frekuensi memang boleh digunakan?

Bukan apa. Lidah kita nih dah biasa ngan Q-Code nih. Bila dok tang mana pun dah biasa. Kalau dah dok dalam band yang bukan HAM..apa orang nak kata..."HAM la tu"....jadi lanun...sapa yang nak kena...9w..sapa yang report?...biasa laa....

Betulkah band tu dah digazet? Tak yanh susah susah pikir...SKMM dah bagi lama dah. Ikut ja garis panduan...

Kalau kita ikut apa yang digariskan oleh SKMM kita selamat. Kawan nak kata ka, apa ka..sila rujuk balik SKMM. Tapi kalau undang undang ikut sendiri, pakai undang2 persatuan ka apa ka..susah..sebab 1000 HAM dengan 1000 undang2....100 persatuan dengan 100 undang2..SKMM hanya 1 dan hanya 1 rujukan dan undang2.

72 de..9w2di

Monday, November 15, 2010

Adakah kita sedar...

Salam.

Saya memilih ilmu HAM ini kerana ia unik. Bukan setakat dengan bercakap atau mengetuk key, banyak lagi ilmunya yang ada kesinambungan terutama dalam bidang meteor atau geomo.

Masa sekolah saya ingin menjadi seorang geomoformologi dan apa2 yang berkaitan dengan geografi. Tapi apa kan daya, keluarga tak mampu nak menyara saya sambung ke peringkat yang lebih tinggi. Saya syukur kerana ibu saya telah banyak memberi kelonggaran untuk saya membuat eksplorasi tanpa sekatan. Mak yang terbaik...





Kita banyak melihat dan mendengar perkara berkaitan bencana ini. Kita alert tentang gempa, letusan gunung berapi, tsunami, taufan, banjir dan sebagainya tetapi adakah kita tahu bahawa kita juga terdedah kepada bahaya ribut matahari atau solar storm?

Dengan ilmu HAM ini rupanya kita amat hampir dengan data ini. Kenapa harus kita bazirkan? NASA dengan laman web NOAA nya telah memberikan data terkini hari demi hari dan seharusnya kita gunakan sebagai rujukan.

Impak ribut matahari ini sebagai asas mudahnya memberi kesan kepada peralatan terutama yang mempunyai gelombang magnet. Lapisan kerak bumi kita ini telah memainkan peranannya sebagai lapisan penghalang magnet semulajadi yang cukup baik.

Seharusnya kita sebagai HAM sudah ada asas dalam bidang ini secara langsung atau tidak. Saya ingin mengajak anda semua, mari kita setapak lagi dalam HAM ke bidang Meteorologi nih. Kita gunakan data yang sebaik mungkin untuk dimaklumkan atau dibincangkan. Kemudian rasanya selepas itu bolehlah kita implimentasikan dengan peralatan kita. Tak gitu?

Apa projek 2011? Rasanya inilah salah satunya. Jadi...tunggu nanti.

72 de...9w2di

Sunday, October 31, 2010

Jangan tinggal daku.....

Salam,

Bulan oktober nih banyak lak filem P. Ramlee di siarkan. Owhh..rupanya bulan memperingati P.Ramlee. Pada malam ini sempat layan History Channel 555 dan tengok kisah P.Ramlee. Banyak duka dari suka paparannya. Banyak kisah sedih dari gembira. Rupanya bila seseorang itu meninggal, banyak kebaikan yang kita nampak dan seolah olah perlu untuk kita menyanjunginya. Tetapi..semasa hidupnya?

Samalah seperti rakan2 HAM yang telah kembali ke rahmatullah. Pada masa inilah untuk dikenangkan sebarang jasa yang pernah arwah tinggalkan.

Itulah resam manusia. Sebenarnya pada hakikat apa kita perlu kenangkan jasa seseorang itu?

Dengan mudah kita kembali kepada agama Islam yang suci ini. Kenangkan jasa ilmunya dan baktinya kepada kita selagi ia tidak membawa kepada kemungkaran kepada Allah dan hubungan kita sesama manusia. Yang perlu diteliti, hubungan kita sesama manusia.

Kadang tanpa kita sedar, kita telah mengguris hati rakan. Seterusnya kita sedar apabila rakan itu mula mengeluarkan kata2 dan menulis dengan sinis dalam web atau blognya.

Prinsip saya, kalau ada orang yang cuba nak melemahkan atau menghalang sebarang usaha yang dibuat, terang terang akan saya nyatakan disini. Kenapa harus takut? Kenapa harus berselindung?

Tapi ada yang masih tidak sedar, bahawa apa yang dibuat sepatutnya harus memandang "orang yang dibawah".

Oleh yang demikian, ada artikel yang mengatakan "SAYA ANTI KEPADA SESIAPA YANG NAK KE 9M".

Haruskah? Bagi saya mudah saja. Kalau nak pi, pi laa...ikut suka..tapi jangan tinggal kawan2. Jangan dah mula ada prinsip 9m...10meter dah tinggal terus........dah tak bagi kawan pegang radio...tak terasa nak bagi kawan operate call....mula dah apa yang 9w buat tak kena..sebut salah..cakap salah...yang paling tak berapa gemaq...ambik prinsip orang...boh dalam blog sendiri...

Itu saja...tak pernah terlintas..."jangan tinggal daku". Sebab saya tak suruh anda ikut prinsip saya....kerana ada sesetengah HAM..mempertahankan prinsip sampai nak "tutup kedai".

Hujan makin hari makin lebat. Ada plan yang mungkin akan muncul lepas musim hujan nih....jadi aktiviti radio gak longgar sikit. Kerja kena pulun sikit.

Kepada yang dah dapat radio...teruskan RX dan TX dimana mana frekuensi 10m. Rasanya tak perlu saya sms buat masa sekarang..sebab 10m akan sentiasa ada "orang".

72...from 9w2di

Saturday, October 23, 2010

Terima kasih atas kehadiran bengkel HF bagi rakan2 9w2...

 Salam,

Ucapan sekalung terima kasih dan tahniah kepada semua yang hadir kerana ingin menjayakan 10m terutamanya bagi meningkatkan setakah lagi ilmu HAM.

Tak lupa juga rakan seangkatan 10m yang jauh tidak dapat hadir, salam anda telah saya sampaikan.

Taklimat asas permulaan kali ini banyak mendedahkan ISTILAH di HF yang akan kita ketemui apabila ke udara kelak.
Jadi dengan demikian tiada sebarang nota diberi tapi banyak dlm bentuk peta minda. Nampaknya hampir 20 istilah asas HF telah kita rungkaikan pada pertemuan kali ini.

 Kebanyakan yang hadir adalah peminat terutama QRP. Tak lupa kepada 9w2ts yang balik dari jauh dan pak non 9w2zd. Cikgu dan 9m2dan turut hadir memberi sokongan

Istilah ini kalau kita lihat memang nampak biasa. Namun kita kena tahu sebab seringkali istilah ini digunakan dan jarang kita ketemu di 2m.

Biar pun agak berbeza istilah ini, namun kalau sudah biasa ia akan memudahkan kita untuk bekerja di 10m nanti.
 Tak sangka 9m2zm hadir dengan 9w2mso. Bang zul juga turut memberi beberapa pendapat dan lepas ini untuk taklimat teknikal antenna kami akan panggil anda semula.

Dari jauh hampir 60km bang zul datang rasanya kekuatan 9w2 untuk ke HF akan bertambah lagi.
Enjoy, itu yang dapat saya ungkapkan. Semuanya sporting dan kita tak ambil serius permbentangan ini. Sebab semua nak enjoy di HF. Rakan dapat 20 station dengan 100watts tapi kita dapat 1 dengan 5watts, enjoy dak?

Rasanya semua dah paham apa mesej sebenar yang ingin kita bawa. Kita nak maju setapak lagi tanpa meninggalkan rakan dibelakang. Rakan tak tahu kena kena perlu bagitahu. Bukannya tulis dalam blog atau web dan kondem.

Bermula dengan detik ini rasanya perngukuhan dari masa kesemasa akan kita teruskan. Akan kita mantapkan minda kita dengan HF ini. Jangan bagi 9m senang senang nak hukum kita akibat kelemahan dalam istilah dan konsep HF.

Terima kasih semua, terima kasih 9w2usf kerana sokongan anda selama ini. Tak lupa buat orang kuat kita  9w2aze, 9w2bds dan semua yang lain kerana sokongan anda kali ini.

72..de 9w2di

Friday, October 22, 2010

22 okt 2010 new spot and iono pattern.

Salam,

PAgi sampai ke malam 10m dah tak sunyi. Nampaknya rentetan pembentukan SSN yang tinggi ini memberi impak kepada propagasi di 10m.

Tak lupa juga di 11m dimana saya sudah dapat bekerja dengan stesyen dari Spain.

Lama tak ketemu rakan rakan di 11m dan terima kasih kepada Fed 14SD001 kerana memberi nafas baru kepada kami di 113 division ini.

Saya masih baru dengan delta loop di 11m. Kalau sebelum ini antenna Buyong menjadi teman semasa DX di 11m. Kalau dah polar vertical boleh bekerja inikan pula dengan bidirectional nih

Aktiviti masih pada skala mendatar. Masih menunggu QRP station yang hampir 10 stesyen yang belum aktif kerana antenna masih belum dinaikkan. Rasanya malam ini selepas seisi "membakar semangat" mungkin proses menaikkan antenna akan dipercepatkan.



Polar gambaran ionospheric ini menunjukkan pada kadar propagasi sekitar Malaysia dan Hawaii. Gambaran ini diambil pada sebelah pagi ini bagi menunjukkan kenapa propagasi membuka kearah itu.

Ada 2 3 stesyen aktif dari Hawaii manakala yang lain dalam QSB dari Brazil.

Apa apa pun memang tak duduk diamlah nampaknya dengan 10m nih. Radio sentiasa kena buka dari base hingga ke mobile dan terus ke portable.

Jenuh tapi enjoy. Perlukah lagi 9w2 kepada 40m? Lihat sajalah propagasi ini. Kita masih boleh bekerja sebagai kumpulan bagi mendapatkan DX station di 10m. Enjoy gila. Kalau di 40m? Adakah semangat SMS dan seronok monitor rakan CQ akan berlaku?

72..de 113sd110/9w2di

Wednesday, October 20, 2010

Antenna BUYONG dalam sejarah.

Salam,

Maaf gambar tidak boleh secara menegak la pulak. Blog punya default nih. Gambar sepatutnya secara menegak.

Tidak tahu pula sejarah bagaimana antenna ini diberi nama. Namun nama seperti 244, cikgu man yamaha, tandop, pak lang dan lain lain lagi adalah pakar dalam membangunkan antenna ini.

Gambar ini saya ambil di kediaman "tandop" atau 9w2dk. Maaf nanti saya up gambar tuan dia. Dengan antenna inilah kami berjaya bekerja hingga ke Europe hampir setiap hari dan setiap malam dengan kuasa memancar ketika itu pada kadar 7watts.

Inilah kelebihan antenna ini. Saya masih simpan dirumah OT saya dan akan saya naikkan antenna ini kelak. Untuk makluman anda semua, antenna ini banyak digunakan oleh rakan2 laut pada bot mereka. Tak hairanlah antenna ini merupakan yang terbaik pada zamannya.

Mulanya dulu ingin saya ketengahkan antenna ini, namun kajian menunjukkan delta loop memberi satu keputusan yang lebih baik berbanding antenna vertikal ini.

Antenna saya dahulu setinggi 20 kaki saja dari tanah sudah mampu memberi kepuasan bagi QSO di SSB pada ketika itu.

Masih ingat JERAI 1 (arwah Pak Cik Mie), terkejut dengan pancaran pertama saya pada malam itu. Mak menakan dan pak menakan sekeliling rumah kalau ada orang tanya, depa kata "anak menakan kami tu, suka dgr radio luar negara". Memang sporting...heheh

Namun kenangan dan sejarah ini masih terpahat dihati. Antenna buyong masih tidak ditinggalkan. Masih digunakan. Sekukuh persahabatan saya bersama dengan rakan2 CB yang lain.

1023..daripada 113sd110...

Tuesday, October 19, 2010

18 & 19 Okt 2010..10m FULL HOUSE!!!

Macam tak percaya. Hampir 3 tahun bertungkus lumus dalam mencari kaedah yang sesuai dan boleh diterima pakai untuk mengetahu propagasi, nampaknya tahun 2010 telah memberi satu gambaran yang jelas kepada saya.

Nampaknya dengan berpandukan tompokan SSN inilah yang banyak membantu kita. Sebenarnya laman web yang lain juga telah membuat rujukan yang sama berkaitan dengan tompokan SSN ini.

Impak kepada magnatosphere bumi nampaknya telah berlaku dengan cukup baik pada 18 dan 19 haribulan ini. Akhirnya dengan mudah kita dapat berqso dengan station dari PY land. Mengikut pengalaman 9m2rdx dan saya, pada masa sebelum ini memang susah untuk mendapat PY nih. Anda cuba lihat video yang terdahulu.
Gambat ionospheric yang yang saya letakkan juga telah banyak membantu dalam memberi gambaran tentang bagaimana upper band propagation ini bergerak. Mujurlah..rakan dari Hong Kong ini telah banyak membantu saya untuk meletakkan inisiatif lain bagi gambaran propagasi yang akan berlaku.

Mudah kita katakan disini, berkecimpungnya kita di 10m ini memang tak rugi. Kita senantiasa memberi tumpuan sepenuhnya kepada HUKUM TUHAN terhadap alam ini. Setiap hari matahari dipandang dari kaca mata GEOS (satellite). Tak terfikir oleh akal untuk melihat matahari sebagai sumber rujukan nih.

Apa apa pun, ilmu ini kita cuba sebagai landasan untuk kita dekat diri padaNya.

72..de 9w2di

Sunday, October 17, 2010

Taklimat pengukuhan dan persediaan 9w2 ke HF

Salam,

Rasanya sudah tiba masanya untuk kita bersedia bagi menghadapi HF terutama di 10m dan 6m berikutan propagasi yang membuka ketika ini. Sejarah mungkin akan berulang dan rasanya kali ini akan lebih hebat impaknya kepada kita 9w2 unutk menghadapi beberapa cabaran di HF. Fokus utama terutama kepada yang ingin dan telah berkecimpung dalam QRP dx'er.

Tarikh : 22.10.2010
Lokasi : Office 9w2usf Alor Setar Kedah
Hari : Jumaat malam Sabtu
Masa : 9.00 malam

Pada seisi permulaan ini, saya sendiri yang akan menyampaikan beberapa perkara asas untuk kita (9w2) menghadapi HF. Antaranya :

1. Cara mengetahui keadaan propagasi
2. Pengendalian FT817, FT857 dan FT897
3. Kaedah dan asas sebelum memulakan CQ
4. Kaedah asas pengendalian ATU
5. Lain lain yang berkaitan

Tak kena bayaran. Kita nak syok sama2 main radio. Itu saja. Bagi saya sudah sampai masanya kita ingin tunjukkan kepada "mereka" yang selama ini memandang rendah kemampuan 9w2 ke HF. Jangan risau tidak ada seisi umpat mengumpat..heheh..

Saya mengalu-alukan kepada semua yang ingin dan yang sudah ke HF.

Doa agar program ini dapat dilangsungkan. Sekiranya berjaya, selepas ini kita akan menjemput orang yang lebih pakar dari kita untuk seisi teknikal dan homebrew agar kita dapat meningkatkan lagi kreativiti dalam hobi ini.

72..de 9w2di

Saturday, October 16, 2010

Same patern and same propagation

Ionospheric Image  11.10.2010
Ionospheric Image 16.10.2010
Sila perhatikan image diatas. Nampaknya bentuk Ionospheric Image yang sama ini menghasilkan propagasi yang sama. Ternyata pada hari ini bermula jam 3 ptg di kawasan utara Semenanjung Malaysia telah kedengaran beberapa station dari Afrika dan Slovania. Tak kurang juga pile up yang bertubi tubi dari Jepun dan Australia.

Sejak 2008 lagi saya masih mengkaji dan menghayati hingga kini bagaimana pergerakan propagasi terutama untuk 10m berlaku. Memang unik dan memang menarik. Itulah nikmat main radio. Saya amat suka sekiranya perkara ini kita kongsi kerana dengan kuasaNya ini telah memberi satu nikmat bermain radio kepada kita.

Pada tanggal ini juga sahabat baik dan rakan baik saya 9w2kk (Pak Rahim) telah kembali ke rahmatullah. Moga roh beliau ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman. Seloroh beliau semasa kami di LANUN dulu memang tak dapat dilupakan. Pagi2 beliau antara orang yang gerak bangun makan sahur. Namun apa kan daya , Allah lebih menyayanginya.

Perjuangan masih diteruskan. Saya masih mahu bersama 9w...dalam perjalanan kita menerokai HF. Tak bermakna kalau saya ke 9m2 kalau saya tak dapat bersama 9w di HF. 9w dan swl adalah inspirasi saya. Kesusahan kita pendorong untuk terus maju didunia HAM ini.

72..de 9w2di

New sunspot....new hope...

SSN yang tercatat pada 15 10 2010
Salam,

Bermula 10.10.10 nampaknya ramalan semakin menarik. Pada sebelah paginya kedengaran banyak station dari Brazil yang berusaha untuk mendapatkan DXCC RARE Station terutama 9w dari Malaysia. Maklum laa bukan senang nak dapat station 9w nih.

Seminggu telah berlalu dan nampaknya SSN baru telah muncul untuk Cycle 24 yang kita tunggu tunggu. Kelihatan SSN pada belah selatan ini memberi satu gambaran yang agak best terutama bagi local contact nanti. Maklum laa..dah lama tah qso local nih bersama rakan di tengah dan selatan semenanjung.

Kiranya peristiwa 1 tahun yang lalu pastu akan berlaku apabila antenna delta loop saya pada aras tanah pun dah dapat qso dengan station from Bangi.

Hmm..nak try. Jom kita pakat pakat tunggu hujung minggu ini.

72..de 9w2di

Monday, October 11, 2010

Plot propagasi pada malam ini

Pada malam ini saya dapat menerima 9w2esm dengan Q5 dan 9w2alf dengan signal 57 di kawasan utara semenanjung malaysia.

Apabila saya perhatikan plot image ionosphere ini, tergerak di hati nak buat bualatan pada lingkaran warna maroon tersebut.

Nampaknya propagasi berbentuk H ini sudah mula muncul. Kalau sebelum ini banyak yang berpola X dimana kita hanya dapat berkomunikasi dengan kawasan borneo dan tidak dengan rakan Semenanjung.

Berita agak gembira kepada kita juga kerana pada setiap pagi di minggu ini kita sering mendengar station dari Hawaii. Petanda yang amat baik. SSN yang baru sudah mula terbentuk. Bermula 10.10.10 pastinya kehangatan 10m akan kembali seperti 2 tahun yang lalu.

Kita tunggu dan dengar. Kepada yang dah dapat radio baru...selalu selalu la monitor di 10m. Guna antenna 2m pun boleh kalau nak monitor.

72...de 9w2di

Saturday, October 9, 2010

Bersedia 10.10.10

Salam,

Mungkin 10.10.10 pada esok hari akan memberi impak kepada propagasi 10m.

CME telah berlaku pada hari khamis yang lalu namun ia tidak langsung mengenai bumi. Setakat hari ini SSN pada kadar 0 namun semalam beberapa station 9m2rdx, 9w2esm dan lain lain telah dapat bekerja dengan PY7ZZ.

Memang sukar untuk kita mendapatkan station dari Brazil ini. Apa apa pun dengan terbukanya propagasi ini, segala yang mustahil pasati akan berlaku.

Gambar diatas menunjukkan beberapa tompokan flare di belakang matahari yang akan muncul kelak pada 10.10.10 dan hari yang berikutnya.

Mungkin tompokan baru cycle 24 akan muncul dan mengambil alih cycle 23. Kita tunggu. Kepada semua rakan...saya akan update melalui sms....

72..de 9w2di

Friday, October 8, 2010

Full image of delta loop

Ini gambar kerja terakhir selepas modifikasi bracket untuk delta loop.

Konsep ini juga saya gunakan di base namun saya tidak menggunakan kaedah yanh di beri sebaliknya saya membuat bracket "papan" besi kerana untuk mount pada dinding pemisah rumah.

Terima kasih kepada 9w2nia atas kiriman sekali gambar ini.

Rasanya selepas ini akan banyak ruma 9w dengan antenna sebegini. Mari kita maju setapak lagi.

72..de 9w2di

Thursday, October 7, 2010

V bracket idea for Delta Loop

Salam,

Terima kasih kepada 9w2nia aka wan kerana sudi kongsi idea ini. Rasanya dengan melihat gambar dibawah ini anda akan rasa mudah untuk mendapatkan material bagi sokongan kepada delta loop selain gantung pada ke 2 bahagian.

Jangan lupa, dapatkan fishing rod sepanjang 4m atau lebih untuk memasukkan wayar loop kedalamnya. Sila perhatikan gambar di bawah untuk rujukan :




Dengan kos yang rendah pastinya ia boleh dibuat memandangkan ramai rakan2 yang tinggal dikawasan perumahan.

Sekali lagi..terima kasih buat 9w2nia..

72..de 9w2di

Wednesday, October 6, 2010

9w2nia QRP with 9w8wat



Kalau kail panjang secengkal, lautan dalam jangan diduga. Ungkapan ini tak sesuai langsung dengan semangat QRP dikalangan 9w kini. Ternyata hari demi hari beberapa station telah keudara dengan membawa bendera QRP biar apa sebarang rintangan yang timbul.

Biasa la. Seronok punya pasal sampai kadang tu sebutan pun tak kena. Nak buat macam mana..kami enjoy..jadi kami banyak silap sebut sebab kami seronok. Lain la di band lain macam 40m. Gayut sampai runtuh langit pun sapa nak heran. Anda tak pernah di 10meter..jangan cakap senang..lebih2 lagi dalam keadaan QRP dan mengejar propagai yang sentiasa mencemburui kami.

Katanya pula nasib baik tak diberi 40m kepada 9w2...bagus juga bagi saya..sebab kalau di 40m pun dok asyik kata kat orang buat tambah dosa ja.

Tahniah kepada 9w2nia...teruskan wan...juga kepada station QRP yang lain. Jangan takut mencuba. Jangan takut upload video. Video kita untuk proses pembelajaran dan bukan nak kata kat orang.

72..de 9w2di

Tuesday, October 5, 2010

9w2nia and 9w2bhm portable QRP 2.5 watts



Copy form youtube share link. Tahniah kepada anda berdua kerana dah berjaya qrp dengan portable. Untuk contest selalunya signal dalam 59 biarpun kita menerima dalam 55 atau 57. Tetap kena bagi 59. Sebab itu station VK tersebut memberi 59. Jangan risau pastinya signal yang pergi kepada dia memang mantap.

Satu rekod baru untuk telescopic antenna portable QRP.

Jangan lupa..lepas nih..setiap kali bila dan masa qso..rekod lah dan upload di youtube...moga dapat memberi inspirasi kepada rakan2...

72..de 9w2di

Fabric yagi for FT817

Mungkin ada diantara kita yang berminat untuk komunikasi satelit. Fabric yagi ini mungkin boleh dijadikan satu kajian untuk projek anda.

Konsep ini datangnya dari rekaan WA5VJB yang mengeluarkan artikel berkaitan dengan cheap yagi antenna atau kaedah mudah untuk membuat antenna yagi yang murah.

Sesuai untuk portable dan boleh juga digunakan bagi dxing 2m SSB mode.

Untuk mendapatkan gambaran jelas bagaimana idea ini dimplimentasikan dari web asalnya..sila layari http://www.wa5vjb.com/yagi-pdf/cheapyagi.pdf

HF? hmmm..besaq sangat kot..takut nanti antenna kena balut dengan karpet rumah...heheh



72..de 113sd110/9w2di

Sunday, October 3, 2010

Terbukti bodohnya membeli FT817

Salam,

Sekarang ada beberapa station 9w yang "berani" melangkah ke QRP telah mencuba untuk membuktikan bahawa ia adalah langkah yang berbaloi dengan cara dan kaedah untuk HF. Bukannya untuk berlawan sapa paling kuat tapi nak mencuba dan nak membuktikan keupayaannya pada barefoot 5watts ke bawah.

Bagi menangkis beberapa fahaman yang telah memberi gambaran yang "seram" tentang FT817 ini, kita telah mencuba pelbagai cara dan kaedah termasuk portable QRP dan mobile QRP. Selain menurunkan pada kadar yang paling rendah 0.5watts dan 0.3watts untuk internal battery.

Jadi sekali lagi ungkapan "tak berapa cerdik depa beli FT817", adakah boleh kita terima oleh akal yang boleh mencapai tahap dewa seorang programmer komputer?

Kisah hari ini tiba2 masa nak balik dari cangkulan, cangkulan? boleh guna ka? salah laa pulak..sop nohh...try la dengan station dari Jepun yang signal dia sudah menjangkau 60db kadang kala tu. Pada kadar QSB. Bermula dengan saya dan kemudian 9w2usf. Mana QRP station lain..sat...depa dok standby nak take off nihh....

Akhirnya FT817 "bodoh" kami ini dapat bekerja dengan JG3MBL....alhamdulillah..semua berjalan dengan lancar dari mobile antenna hingga ke delta loop 2.5 watts. Sebangang bangang FT817 ini dapat juga tercatit dalam log phone qso hari nih. Phone jaa lahh CW tak leh...kami MCMC tak bagi J2A...






72..de 9w2di

Friday, October 1, 2010

Amboii..kasar nampak

Salam,

Sorang rakan lama sms dan bertanyakan kepada saya ..repond kepada posting sebelum ini. Kenapa ayat kasar nih? Saya jawab "biar kasar didepan jangan lembut didepan tapi tikam kita dari belakang"..dia tanya lagi..sapa? Saya kata..carilah laman web mana yang sekarang nih dok rancak langsung kondem terutama 9w2.

Inilah akibat ego mengatasi sifat rendah diri. Semua orang buat ..semua salah. Main CB salah, tak tahu CW ibarat CB,  SOP salah, SUP salah, tak pi CW salah (bukan HAM), tak mau cakap ngan 9w2 kalau tak tau CW...qrp salah...beli radio qrp salah (9w2 bodoh sebab beli).....10m meter band sampah....SDR kondem (tak heran laa bagi dia)..terbaru pasal beli radio HF....semua yang 9w2 buat salah...sapa tak marah...sapa tak geram...

Mula dulu saya ingat tak dak laa cerita2 camni dah di era 20an nih...rupa rupanya..meleset tanggapan saya...

SAYA HANYA MELUAHKAN DENGAN KATA KATA SAYA DI BLOG, 9M2 KATA MACAM2 DENGAN SINDIRIAN DI WEB DAN 40M BAGAIMANA PULA?

Jadi itulah asal ceritanya. Untuk hari ini selepas hati rasa cukup sedih dengan kisah ini..tiba tiba pada belah petang 9w2usf, 9w2icq telah berkumandang untuk mencuba QRP bersama station BH7OZG.

Terubat juga bila 9w2usf buat pertama kali Mobile QRP telah berjaya mendapat station tersebut. Alhamdulillah tunggu punya tunggu..giliran saya pulak..Telescopic QRP 1 watts. So...tengok la video...bukan nak bangga..tapi nak kongsi...anda nak try..memang best kerana ia memang munasabah...








72 ..de 9w2di

No 40m for 9w2.....

Salam,

Masih anda ingat tetang draf MCMC berkaitan plan spektrum terutama untuk 9w2? Apa keputusanya?

Secara tak rasmi dan boleh dikatakan rasmi ..pulak..kalau rasmi mesti ada bertulis kan..kalau tak rasmi biasa laaa..dari mulut ke mulut..dengan alasan memang tak diberikan sebab sebab yang tertentu. Antaranya..kerana tiada sokongan daripada 9m2..pelik...jadi sebab tu saya tak nak bincang sangat sini...

Apa yang ingin saya katakan "KEBULUR SANGAT KA 9W2 KEPADA 40M?" Sampai ada yang sanggup mengatakan 9w2 beli radio HF pasal 40m. Bodoh gila dia nihhh. Anda selidik dulu kalau nak mengeluarkan sebarang kenyataan. Ramai yang beli radio dan ramai yang beli DELTA LOOP 10m single element nih. Mana statement tu?

Lepas tu ada pula suara suara sumbang 9m2 nih mengatakan "memang tak dak harapan laa 9w2 ke 40m". Mak aihhh sedap mulut..nak pelemah semangat orang. Ini ka cara didikan guru anda kepada anda. Inikah cara anda dalam hobi radio nihhh. Sia sia ilmu anda selama ini kalau begini caranya anda dalam HAM.

Heran sungguh saya dengan puak puak nih. Apa tak kena 9w2 ke HF pun saya tak tau. Silap kat mana saya pun tak tau. Saya pun tak pernah menjanjikan kepada 9w2 yang baru berjinak dengan HF bahawa kita akan boleh ke 40m. Sebab kalau tak ke 40m pun tak pa..."depa" bukan mau sembang ngan kita. Kita tak tau CW....

Sekarang dah mula terbentuk puak puak nih. Sedih rasanya kan..main radio nak wujudkan fahaman yang boleh memisahkan antara 9m2 dan 9w2.

Posting yang lalu banyak telah saya ketengahkan berkaitan beberapa kejayaan 9w2 di 10m dengan QRP. Elloww broo....9w2 dah berjaya dah di HF.....tak bagi 40m pun tak pa buat masa la nie.

Entah laaa..Allah bagi ilmu komputer..dah salah guna...salah guna bukan setakat tengok laman porno jaaa..tapi kalau dok mengata dan dok kondem orang.....hang pikiaq laa sendiri.....pandai pandai sampai tahap master kalau minda masih kolot...hati masih busuk...lupakan sajalah....

Sekali lagi...kepada 9w2 semua..teruskan usaha...mantapkan DX anda.....kita akan usaha dari masa kesemasa..

72..de 9w2di

Friday, September 24, 2010

QRZ11.com for CB'er database

Salam,

Agak sukar bagi CB'er sebelum ini untuk memaklumkan QSL info kepada station yang kita QSO.

Sebelum ini pengalaman saya...kena bagi alamat tu sampai 15 minit lamanya. Maklum laa..bukan semua rakan kita faham.

Kemudian saya praktikkan dengn QRZ.com. Susah...sebab nak kena habaq lak callsign HAM. Bukan apa..sat gi ada orang tu komplain plak...CB mana leh campur ngan HAM. Bukan tak tau...POLIS HAM laa nih berlambak..POLIS TAK DAK BALAI......

Senang ja untuk register di qrz11.com. Masukkan saja callsign anda activate melalui email. Jangan lupa..moh kita pakat2 donate kat orang yang buat laman nih. Rajin kan? Bukan macam HAM kita nih....rajin komen kesalahan orang..bukan rajin nak membantu pun..SOP laaa..SUP....asyik kerja dok komen benda yang sama.

Maju setapak lagi kepada CB'er...dan kita akan cuba gegarkan QRP CB kelak...

72..de 113sd110

Wednesday, September 22, 2010

21 Sept 2010 : QRP mengamuk di 10m.

Perghhh..tengok ke tajuk jaa dah macam nak pi perang jaa..heheh. Tapi inilah hakikat beberapa "kaki" QRP yang dah mula menjejakkan suara mereka ke udara melalui 10m.

Yang tersenarai QRP station:
  1. 9w2icq
  2. 9w2usf
  3. 9w2ppg
  4. 9w2bzi
  5. 9w2nia (QRP Mobile)
Dengan tidak mengenal erti kesusahan anda semua telah maju setapak lagi. Terima kasih kita juga kepada 9w8alf, 9w8sya dan 9w6zul yang telah memberi respond dan sabar untuk setiap kali memberi signal report kepada rakan2 terutama rakan QRP.

Saya tak sempat nak rakam semua tapi yang lain tunggu ..ada rezeki kita rakam lagi..

Untuk Syed (9w8sya) mungkin selepas ini anda akan ke 9m8..jadi jangan la lupa jengah2 kami disini.






72..de 9w2di

Sunday, September 19, 2010

HF mobile tips

Salam,

Apa yang saya nak ketengahkan disini bukanlah HF mobile di 40m. Kalau 40m tak berapa nak mencabar haa..heheh..mana best. Kalau bran depa kata...mobile HF di 10m atau 11m..baru anak jantan...depa kata...

Pernah seketika dulu station dari 14 division ..beliau sanggup mobile sejauh 300km semata mata untuk mecuba antenna beliau serta mengejar propagasi ketika itu. Kejadian ini berlaku 10 tahun yang lalu.

Dengan cita cita dan semangat inilah saya ingin mencuba pada ketika ini. Boleh laa lekeh lekeh antenna 2nd hand nih. Tekad untuk mendapat satu keputusan yang terbaik terutama di 10m yang beberapa orang dah kecundang dengan "daulat" nya band ini sampai dah tak sanggup tunggu..

Situasi 1.

Anda berada di tengah bandar tiba tiba dgr station CQ.
1. Cari tempat dimana anda mendapat audionya dengan signal minimum 5/5
2. Elakkan dari lampu isyarat. Sensor pada lampu isyarat mengganggu freq kita..bukan lampu...
3. Catat callsign dan sekiranya station tersebut dari Jepun, cuba halakan depan kereta anda kearah Jepun. Tapi pastikan anda tak ganggu kereta lain.
4. Pada kadar signal 5/8 anda boleh panggil biarpun dengan QRP
5. Panggilan biar pendek hanya dengan signal report. Cukup puas kerana kita di band yang memang mencabar minda..heheh.
6. Elak berada pada laluan elektrik dan telefon
7. Kalau tak dapat jangan putus ada. Kadang signal kuat kerana watts yang dia hantaq tu tinggi gila dan ionosfera pada kadar tinggi manakala kita pula pada lower take off.

Situasi 2.

Berada berhampiran sungai, tasik atau bendang tiba tiba dgr CQ.
1. Inilah masanya nak gunakan sumber air sebagai ground. Pada ketika ini keluarkan wayar ground anda dan klip pada antenna dan buangkan lebihan wayar dalam air.
2. Arahkan muka kenderaan pada negara mana yang anda dengar.
3. Biar signal dia betul2 kuat ..baru anda respond. Kalau dia tak dgr...cuba ubahkan sedikit freq untuk mendapat 0 bit pada radio anda. Cuba lagi...
4. Elakkan dari memancar atau berada dekat dgn sumber air kalau ada kilat.

Situasi 3.

Saya tengah membawa kereta tiba2 ada CQ.

1. Yang nih anda kena hati hati. Takut langgar kereta depan. Kalau boleh cuba cari jalan yang tak sesak.
2. Selalunya mengikut pengalaman saya..dalam keadaan bergerak sekitar 70km/jam kita mungkin boleh QSO pada kadar low take off untuk local. Saya belum cuba lagi dalam keadaan bergerak. Cuma dalam keadaan kenderaan berhenti. Portable mobile? Statonary mobile? Peduli hapa...janji orang paham yang kereta kita tak bergerak. Puak2 tu kira nak komen jaa...
3. Antenna whip adalah yang paling sesuai kalau kereta bergerak. Jenis banyak "ranting" nih payah sikit. Sebab boleh patak oo bracket.

Itu la tip cara saya orang bodo nihh. Nak best kalau anda semua leh QRP. Lagi mencabar. Ya laa..tak dengar lagi laa orang hantaq 1.5kw dari mobile..mau kong enjin..heheh..

Satu masa kita nak dengar 9w2 mobile lak. 9w8alf dan 9w8wat dah berjaya QRP Mobile di 40m...eh...10m laaa...silap lakk..

72...de..113SD110/9w2di

Saturday, September 18, 2010

About Citizens' band radio (Must Read)

Hand-held CB transceiver Citizens' Band radio (often shortened to CB radio) is, in many countries, a system of short-distance radio communications between individuals on a selection of 40 channels within the 27-MHz (11 m) band. The CB radio service is distinct from FRS, GMRS, MURS, or amateur ("ham") radio. In many countries, CB does not require a license and, unlike amateur radio, it may be used for business as well as personal communications. Like many other two-way radio services, Citizens' Band channels are shared by many users. Only one station may transmit at a time. Other stations must listen and wait for the shared channel to be available.
Over time, several countries have created similar radio services, with varying requirements for licensing and differing technical standards. While they may be known by other names, such as General Radio Service in Canada,[1] they often use similar frequencies (26 to 28 MHz), and have similar uses, and similar difficulties with antennas and propagation. Licenses may be required, but eligibility is generally simple.
Some countries have personal radio services in the UHF band, such as the European PMR446 and the Australian UHF CB.

Tuesday, September 7, 2010

Malaysia QRP'er fan logo

Gatal gatal tangan dok main firework nih terasa nak buat sticker untuk qrp.

Tengok kat luar negara banyak yang buat kelab buat persatuan untuk QRP nih. Kita sini tak yah la kot. Nanti dok bergaduh pulak. Elok2 kita dok berkawan.

Timbul ramai peminat QRP kat Malaysia ini memberi satu gambaran yang jelas bahawa HAM Malaysia terutama 9w, bersedia menerima cabaran bila bila masa sahaja.

Risiko yang telah anda ambil ini secara langsung menangkis tanggapan yang 9w tak kemana. Kepada rakan QRO juga bertungkus lumus "berkubang" dalam 10m yang tidak selalu buka ini. Juga memberi gambaran kepada kita betapa besarnya minat dalam HF ini.

Logo ini mungkin akan dijadikan stiker kereta dan mungkin akan dicetak pada baju.

Tengoklah nanti...bila semua dah siap..akan saya maklumkan...

72..de9w2di/113sd110

CB'er nostalgia


Kisah kebangkitannya bermula pada tahun 1973 apabila berlaku krisi minyak terutama di negara eropah. Namun ia telah juga bermula pada sekitar tahuan 50'an dan 60'an.

CB selalunya dikaitkan dengan pengguna pengangkutan.

Di Malaysia, penggunaannya banyak kepada nelayan. Oleh sebab itu sering kita dengar nelayan dari negara kita juga negara jiran berkomunikasi di CB atau 11m untuk kegunaan semasa kerja kerja menangkap ikan.

Untung tak kalau kenal mereka nih? Heheh.memang untung. Pada tahun 2000 Iota di Pulau Bidan Kedah telah berlangsung. Saya masih ingat ketika itu, arwah tok wan 9m2se dengan botnya. Beliau seorang yang kuat dari segi fizikal biarpun pada ketika umurnya yang sudah lanjut. Anda bayangkan saya naik bot dengan dia hanya memakai kain pelikat. Peghhh..brutalnya tok wan.

Iota activation ini berlangsung selama 2 hari. Untungnya CB ketika itu kerana kami telah mendapat sokongan rakan laut dari aspek bekalan makanan.

Maklum laaa..kawan dengan nelayan. Makan mewah mewah tuu...heheh. Ikan besar. Teringat arwah sone pada ketika malam itu, setelah berhempas pulas membuat CQ, terus membuat persediaan ikan masak stim.

Ketika itu antenna yang popular adalah antenna "buyung". Kalau ada gambar nanti saya posting di artikel seterusnya.

Wah pak din..dah keluar artikel CB..HAM nak pencen ka? Aihh mana ada..mana boleh..perjuangan untuk rakan 9w tetap diteruskan. Biar putih tulang jangan putih mata. Biar "luncai luncai" itu terjun ngan labu labunya.

Kita disamping HAM akan memartabatkan kembali CB atau 11m. Kat Malaysia nih bukan sedikit oo peminat 11m. Jadi jangan biarkan ia sepi begitu sahaja. Lepas nih kita londeh semua 817...heheh...

Itu sedikit kisah nostalgia di CB. Biar apa pun ia tetap perhubungan tanpa wayar yang hebat.....


72..de 113sd110

113 Division activated

Salam,

Tahun 2010 telah memberi satu gambaran yang baik kepada peminat 11m terutamanya 113 division untuk aktif semula. Terasa teruja apabila 113SD105 telah berjaya bekerja dengan 22 division. Bukan senang untuk kita mendapat station dari wilayah Amerika ini. Ini kejayaan pertama setelah hampir 7 tahun 11m kesunyian dengan CQ dari beberapa station aktif SD, AT dan sebagainya.

Pada malam itu juga hampir 2 jam saya berkerja dengan 91 division dan pelbagai topik yang kami perbualkan. Wahh...lama tak main di 11m nih dengan ragchew yang lama dan 11m telah memberi ruang yang agak besar pada malam tersebut. Jimmy dengan baiknya memberi padangan dan pengalaman beliau yang telah hampir 20 tahun bersama 11m.

Artikel yang lalu pernah saya menceritakan yang rakan saya di 11m agak terasa kecil hati apabila saya ke HAM. Namun itu semua saya cuba elakkan dengan tidak bercerita pasal 2m dan sebagainya bagi menjaga hati mereka yang saya tahu pada ketika itu kurang mampu untuk menjadi HAM. Maklumla, ramai yang berpendapatan rendah dan banyak yang kurang mahir dalam Bahasa Inggeris.

Kini kadang2 saya menjengah mereka di 11m. Masih kedengaran MB3, 411 dan pak njang. Kata mereka "hang mau jugak no main kat sini"? Siapa saya kalau tanpa anda dulu. Siapa saya kalau tanpa pertolongan ARI untuk bekerja di USB. Saya ingat asal usul saya. Kini saya akan tetap bersamanya.

Rasanya selepas ini saya akan aktif semula di 113 division. Sudah loya melayan HAM yang rasa dirinya hebat dari orang lain. Tidak pernah sokong dan memberi pandangan positif kalau ada benda atau perkara yang 9w ingin ketengahkan.

Sebagai umat Islam, kita memang digalakkan memandang orang yang "rendah" drp kita dengan pandangan simpati. Agar kita tidak riak dikemudian hari.

Saya memandang rakan bukan amatur, rakan yang tak tahu CW, rakan yang tak tahu berbahasa inggeris dengan fasih, rakan yang tiada kelengkapan HF sebagai satu pandangan yang positif agar mereka boleh bersama saya seadanya mengikut kemampuan mereka. Saya juga bukan insan sempurna. Masih lemah dan mahu membangun bersama anda semua.

113 division, kena betul betul aktif untuk memberi satu komitmen penuh terutama kepada penaja kita. Jadi dengan ketentuanNya berkaitan propagasi ini, rasanya mungkin kita akan mampu untuk mencapainya.

Kini saya rasa tiba masanya saya hindarkan dari mendengar atau melihat kata kata yang boleh melemahkan semangat ini. Kerana munculnya saya kembali di arena komunikasi tanpa wayar ini hanya untuk radio. Bukannya untuk membeza bezakan antara kelebihan ilmu rakan2. "Mereka" buat apa saja, kata apa saja, tegur apa saja..semuanya betul...biar lah kita yang salah.

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin

72 de 113SD110

Friday, September 3, 2010

Update : Qrp mobile on 10m





Tempat kejadian : Sg Petani
Tarikh : 3 Sept 2010
Masa : 6.00pm
Kesalahan : Sebut call sign tak kena..eehh

Terima kasih buat sham 9w2esm kena info beliau pasal station Macau nih. Mulanya heran kenapa laa sunyi nih..rupanya set radio tak betul. Dok kat 29.495. Patut la sunyi.

Berkat bulan posa yang baik nih, aku try la contact. Haa..4/5. Jadi la. Asalkan dia dapat copy callsign nih. Berkat keizinan Allah juga pemancaran ini dapat dibuat. Inilah update terbaru setelah lama tak buat contact ngan mobile nih. Last buat contact ngan Australia.

Itulah kisah nya. Lepas tu gerak terus ke Sekolah Sg Layar dan ke Majlis Buka Posa bersama SPHam Radio. Ramai rakan yang hadir. Terima kasih kepada SP Ham atas jemputan. Tahun depan kita jumpa lagi.

72..de 9w2di

Persediaan ke HF (phone) atau persediaan ke CW

Apakah persediaan anda? Saya fokus topik ini kepada 9w yang masih tercari cari hala tuju selepas dah lama di 2m dan ingin membuat eksplorasi yang lain. Ini tak termasuk digital mode.

Rasanya perkembangan sekarang yang saya dapat lihat bagi 9w yang berdekatan dan yang selalu menghubungi saya terlalu tinggi keinginan untuk ke HF (phone) dan tidak pula yang bertanyakan tentang CW. Mungkin sebab saya nih buta CW dan dok pegang callsign 9w2 nih jaaa..jadi soalan tak timbul. Tak pa..lagi pun memang saya tak tau....ada lagi orang pakar.

Persediaan ke CW bermaksud anda telah membuat pelbagai persediaan untuk menghadapi peperiksaan ke CW. Jarang saya dgr 9w belajar CW untuk guna di mana mana yang diberikan oleh MCMC. Ehh..lupa pulak nihhh...kita mana ada J2A. Jadi salah untuk 9w memancar di CW mode. Jadi...belajar untuk guna?...rasanya tidak kot. Rasanya kalau persediaan 9w dengan CW..itu jaa lahh..untuk lulus periksa....betul dak? Lepas lulus..haa baru leh guna J2A sebab anda dah 9m.

Persediaan untuk ke HF. Ini memerlukan beberapa transformasi termasuk alat anda seperti rig dan antenna. Persediaan ini pastinya telah memberi satu impak perubahan yang besar. Anda telah beralih dari mode FM kepada SSB. Wahh..lain ja bunyinya. Pengalaman ini telah membuka ruang minda anda bahawa untuk mendengar station jauh, tak semestinya perlu kepada antenna yang tinggi sangat. Untuk QSO juga tak semestinya anda menghantar High Power 50watts. Cukup 5watts pun boleh.

Inilah 2 perbezaan persediaan yang saya lihat. Bagi saya apa yang ingin saya persoalkan adalah..YANG MANA DAHULU PERLU DIUTAMAKAN. Persoalan ini kepada anda sendiri dan orang yang membimbing anda.

Rasanya kalau kita fikirkan tentang keperluan ini, tidak akan timbul mereka yang lulus CW kemudian sepi tak dengar suara. Sepatutnya juga isu ini tak timbul. Minat mendalam rakan di HF lebih jauh berbanding di band yang lain. Ia memberi kesan jangka masa yang lama dan panjang.

Jadi usaha meningkatkan 9w ke HF dahulu adalah asas utama yang perlu diberi perhatian. Bukan setakat racun dia beli radio HF ..tetapi sentiasa memberi sokongan kepadanya.

Asas mendengar secara tidak langsung akan memberi kesan kepada mereka. Dengan kadar QRM yang tinggi ini, rasanya latihan demi latihan melaraskan kadar pendengaran kepada tahap sensitviti yang tinggi.

Bagi saya...anda akan lebih mudah untuk belajar CW selepasnya. Lepas lulus pun anda akan jadi 9m yang hebat. Percayalah.....

Kesimpulannya..nak ke CW bukan hanya setakat minat...tapi anda kena minat dulu dalam HF....saya rasa kalau anda dah minat gila ngan HF nih.......anda akan berusaha untuk ke CW. Kenal pasti kelompok 9w ini. Yang lulus ..alhamdulillah...tapi jangan komen lepas lulus..pi mana habih...

72..de 9w2di

Wednesday, September 1, 2010

Plot pada 1 Sept 2010

Berdasarkan gambaran sebelah ini pola pada 1 sept 2010. Plot yang berwarna maroon meliputi keseluruhan Asia Tenggara. Apakah kesannya kepada propagasi.

Melalui perbualan antara saya dan 9w2esm, beliau memaklumkan bahawa pernah beliau mencuba dengan halaan yagi kearah plot yang berwarna maroon untuk ujian.

Ternyata ia memberi impak yang besar kepada polar RF semasa berada di plot tersebut.

Kesannya RF kita akan menjadi berselerak dan seolah olah lapisan ini menekan RF untuk berada pada low take off. Ya ka?

Kita akan sentiasa menkaji kesan plot warna ini kepada propagasi kita. Jadi hari ini, kita dengar apa yang akan berlaku.

72..de 9w2di

Tuesday, August 31, 2010

Rakan lama yang telah memberi makna


Salam,

Facebook. Pada mulanya agak kekok namun lepas tu rasa cam best laa pulak. Heheh.. selain menemukan semula dengan rakan2 sekolah lama saya, agak terkejut juga apabila saya mendapat request dari Ari 91SD010. Hmmm maca pernah dgr nama itu.

Sebelum ini saya juga prnah ketemu rakan di 10m juga bernama Ari tetapi bukan yang saya bertemu pada tahun 1999 yang lalu.

Kisah ini bermula apabila saya pada suatu hari pusing punya pusing dan try mode USB pada Superstar tu dan saya terdengar CQ CQ CQ this is ??sugardelta??? Uikss apa pulak nih.

Seminggu saya monitor dan pada hari seterusnya saya try pulak...heheh..CQ CQ CQ anybody....hahah..bodoh laa katakan.

Kemudian saya terkejut apabila Ari masuk. Mula tu speaking laa...namun selepas Ari maklumkan dia dari Indonesia, maka QSO kami seterusnya dalam bahasa nusantara.

Selain kenal mengenal antara satu sama lain, saya agak keliru apabila cq di 27.555 kemudian mereka suruh QSY ke lain lain freq seperti 27.600. Uiks radio Superstar mana ada tunjuk frekuensi. Cuma ABCD dan no jaa.

Ari ada memaklumkan kepada saya bagaimana untuk mendapatkan zero bit frekuensi untuk super star. Akhirnya dengan ilmu yang diberikan ini, saya sudah berjaya ke udara dengan call 113sd001 pada ketika itu.

Itulah kisah pengenalan kami yang hampir 11 tahun ini. Pertemuan semula di Facebook telah memberi satu lagi kekuatan kepada saya dalam arena HF upper band nih. Kalau tak kerana Ari mungkin saya tak kemana. Itulah takdir yang telah memberi ruang kepada saya membuat eksplorasi selanjutnya dalam dunia radio ini.

Saya tahu Ari juga rakan amatur. Rasanya biar ketemu lagi diudara kelak terutama di 11m.

Terima kasih Ari. Ilmu yang jauh datangnya itu telah memberi impak kepada saya selama ini.

73..de 113sd110

Nak TX FT817 di CB atau 11m

Ramai yang bertanyakan soalan ini. Ia boleh dilakukan dengan Hardware mods pada jumper di 817 itu sendiri.

Tapi untuk 897 dan 857 kita hanya perlukan software commander dan cat cable. Perkara ini akan saya bincangkan nanti. Namun untuk model 897 dan 857 anda boleh juga menggunakan kaedah hardware jumper.

Saya dah jumper dan buka untuk 897 saya yang terdahulu tapi untuk 817 masih belum saya lakukan kerana memandangkan 11m atau CB masih belum membuka buat masa sekarang. Saya masih lagi fokus kepada 10m untuk melihat kadar dan bentuk propagasi yang akan timbul.

Satu perkara yang ingin saya kongsi disini, ada pendapat yang mengatakan sekiranya jumper ini diubah, maka sensitiviti 817 akan berkurangan. Namun ada pendapat yang menyangkal pendapat ini kerana bagi mereka sekiranya mods ini dilakukan dengan baik maka keputusannya akan baik.

Apa apa pun saya pernah buat untuk 897 dan tidak ada masalah. Mungkin kerana saiznya yang kecil, anda perlu teliti ketika membuat pengubahsuaian 817 ini. Jangan ambil risiko...kalau tak yakin. Rujuk rakan yang biasa dengan micro electronic nih...

72..de 9w2di

Sunday, August 29, 2010

9w2 tak kemana?Ohhh..begitu rupanya

Salam,

Rasanya persoalan saya hampir 10 tahun ini sudah mula terjawab sekarang. Lebih lebih lagi bila dah ramai 9w2 terlibat dalam HF nih. Kalau dulunya kami banyak dalam CB dan rasanya agak kurang pendedahan dan perkembangan yang boleh diikuti. Lagipun band pun bukan dalam HAM. Rasanya tak laa rasa dengki tu membuak buak dalam hati.

Astra. Persatuan Radio pertama saya masuk. Selepasnya tiada lagi kelab atau persatuan yang saya masuk. Biarpun berlambak persatuan radio kat Malaysia nih, rasanya inilah cinta pertama saya. Walaupun kadang tu meluat gila ngan Astra nih. Saya mendapat khabar 10 tahun dulu penubuhannya mendapat tentangan hebat terutama dari Marts. Rasanya bukan semua ahli Marts yang tentang sebab Bang Mat pun masuk Astra. Kenapa ia ditentang? Kenapa kita hanya bergantung pada 1 persatuan dan kita nak the only one jaa berlaku kat Malaysia? Pada masa itu apa yang saya nampak...tidak lain dan bukan..hanyalah kerana perkembangan repeater Astra yang begitu baik. Astra telah membuat rekod membangunkan linking repeater Amateur pertama di Malaysia. Lagi laa pakat dok pendam. Ok..ini satu....kejayaan yang dibuat dan ada orang tak suka.

Seterusnya..kini...

Ramai 9w2 telah berminat dalam HF terutama di 10m. Perkembangan yang baik ini tiba2 telah memberi satu kesan yang mencabar dan menggugat tok ketua 40m serta pengikutnya. Ini kerana mengikut fahaman mereka, kalau macam ni ramai 9w2 tidak akan ke CW. Akhirnya 9w2 telah diprovokasikan dengan pelbagai cerita dan hasutan hinggakan ada yang jual radio. Ada yang menelefon saya sebab frust dan nasib baik pada masa tu propagasi 10m membuka dan beliau tak jadi jual.

Anda nampak tak? Inilah apa yang berlaku dalam 10 tahun ini. Anda jangan hairan kalau anda berjumpa dengan sorang 9m2 kemudian anda cerita pasal anda minat 10m dan anda terlalu gembira tentangnya. Namun lepas itu dia akan kondem minat anda ini.

Baru2 ini saya ada merakamkan beberapa perbualan 9m2 di 40m. Bukan nak jadi spy ka apa. Memang saya set SDR tu sebab masa balik boleh laa dgr dgr rakan QSO di 40m. Saya sungguh terkejut apabila setiap perbualan itu secara tidak langsung akan melemahkan kita terutama 9w2 untuk membuat eksplorasi berkaitan HF. Terutama berkaitan QRP, Software Defined Radio dan radio yang kita gunakan sekarang.

Bagi mereka "buat apa dok guna benda benda baru nih, jom kekalkan cara lama". Lagi tak paham. Pening pun ada..nak muntah pun ada. Seketika dulu pernah sorang 9w2 mengadu kepada saya seorang 9m2 nih berkata "FT897 adalah radio yang basic dan tak sesuai untuk HF". Uiksss...kalau camtu..bodohlah yaesu membangunkan radio tersebut. Ada lagi....."Software Defined Radio adalah gateway dan ia menggunakan internet?"..lagi..."bodohnya 9w2 membeli rig QRP" dia buat sendiri ka radio selama nih?

Ini rupanya provokasi beberapa 9m2 kepada 9w2 yang selama ini tak kemana mana dan hanya dok gayut di 2m. Kemudian dok kondem lak..cara QSO 9w2 di 2m..aihhh..ada lagi...elloww..tolong laa..please laaa..berilah pendapat lain. Cara QSO di HF ka...cara nak QSO di contest ka...cara bila pile up kaaa...ini dakk...dia ni rasanya dapat 9m2 tak ke HF kot...dok monitor di 2m..lepas tu hentam.....Jauh panggang dari api laaa kalau nak ajar 9w2 ke HF..lagi jauh..kita pi rumah dia dan dia kasi kita operate callsign dia...betul dak?

Kita akan cuba kurangkan provokasi ini. Saya nak nasihatkan kepada 9w2...kalau anda dgr perbualan yang pelik di 40m tentang usaha minat ini..tunelah ke 7.050 ka dan 7.055. Kat situ banyak ilmu lain kita leh dapat. Tak pun..pi laa band lain.

Saya sedih sebab ini masih lagi berlaku biarpun dah 10 saya dalam HAM. 9w2 ke 10m pun rasa saya dalam 4 ke 5 tahun ini ja. Masih baru nak berjinak.

Jadi bagi kita ...kuatkanlah semangat dan jangan hiraukan provokasi ini. Kata orang..saya pun kadang tu pun dah pedih telinga nihhh..hehe...

Baru saya tahu...inilah sebenarnya punca kenapa 9w2 tak kemana dan takut nak ke HF

72..de 9w2di

Friday, August 27, 2010

What i learned with Software Defined Radio

Sejak saya mencuba dan mendedahkan kepada rakan2 mengenainya, pelbagai respond yang saya terima.

Bukan nak menunjuk tapi nak kongsi. Bagi saya ini adalah SDR pertama di Malaysia? Betul ka? Rasanya ..sebab tanya semua HAM pelusuk Malaysia mereka tak pernah jumpa orang gunakannya.

Saya tak nak terlalu jauh seperti Flexradio. Dengan harga ribu ribu mungkin tak mampu untuk mendapatkannya. Orang pertama yang saya ceritakan pasal ni adalah 9m2mz.

Saya dapat tahu, ada 9m2 lain yang dgr tentang SDR nih. Ada rakan kata respond 9m2 lain "elehhh..apa nak heran"...pulakk....

Bukan nak bandingkan antara SDR dan Tube set. Ini teknologi. Kenapa harus saya menolak teknologi. Saya minat IT sejak 1995 hingga kerja pun minum air sejuk jaa....saya minat elektronik...dan ia ada kesinambungan dengan telekomunikasi...akhirnya saya pun dah jatuh cinta dengannya. Kesemua ini saya dah temui dalam HAM. Bukan setakat tahu language ...hanya tahu buat Log Book.

Yang lain...nak meniaga jaa...orang putih dah lama mempertahan kan Open Source dan freeware nih. HAM banyak freeware. Jadi sayang kalau kita tak mempergunakan semaksimum mungkin.

Sudah sebulan saya dok lanyak SDR nih. Ini adalah senarai ilmu yang saya dapat secara visual langsung. Kalau sebelum ini kita hanya dok sembang semua ini dan membuat anggaran sahaja. SDR bagi saya telah memberi satu keputusan yang lebih tepat kalau anda tahu mempergunakannya.

1. Low pass filter
2. Band pass filter
3. Bandwidth controller
4. FTDI
5. Microsoft framework compatability
6. Intermediate frequency adjustment
7. Visual noise blanker
8. Visual noise reduction
9. Free SDR software with nice GUI
10 Linux distro with HAM gadget.

Memang banyak kan? Dulu kita dengar jaa semua ini. Tapi dengan SDR saya dapat terus lihat semua ini. Dengan kos yang rendah ini, pelbagai konsep berkaitan komunikasi ini dapat didedahkan. Sedihnya ada yang memandang perkara ini hanya merugikan sahaja. Kenapa anda menggunakan komputer? Kenapa tak guna typewriter ja untuk tulis blog? Mana leh lawan komputer ngan typewriter.

Anda menafikan terknologi terkini dalam masa yang sama yang menggunakannya. Bagi anda ..biar anda sorang ja yang tahu...orang lain jangan...ini sifat HAM yang boleh menjahanamkan orang lain.

Wahai 9m2..jangan bazirkan deretan kemudahan yang diberikan oleh MCMC kepada anda. Jangan dok bangga anda dah boleh jadi station master dan tandatangan sokogan untuk 9w2 mendapat AA. Kajilah Dstar. Kat Malaysia tak dak lagi digital repeater yang boleh browse internet. Kami tak nak bazir AA kami..sebab tu kami nak gunakan sepenuhnya hingga lumat di 10m dan 6m....



72..de 9w2di

Tuesday, August 24, 2010

Pertunjuk 24 Ogos 2010

9w2 dikejutkan pada petang Selasa ini apabila terdengar station dari Doha beroperasi.

Pada hari ini SSN 0 dan flux pada kadar 75. Keadaan ini memberi gambaran yang sama seperti 3 tahun yang lalu apabila SSN tidak memberi satu keputusan yang memberangsangkan.

Malam ini panas. Rupanya berlaku gangguan forecast oleh magnetosphere ini matahari. Wahhhh...bagus juga jadual yang saya letakkan ini. Sekurang kurangnya tak lah bodoh sangat kenapa panas hari ni.

Saya memberi respon kepada A71EM dengan signal 59+ diterima oleh beliau.

Lantas saya terus membuka laman blog saya untuk melihat apakah bentuk pola pada Ionosphere Image.

Warna biru gelap meliputi kawasan Malaysia hingga ke Tanah Arab. Memang betullah. Propagasi membuka antara kita dan kawasan seantaranya. Warna merah gelap pula menggambarkan kawsan tersebut amat tinggi propagasinya. Tak hairanlah kita dapat menerima dengan kuat dari station pola tersebut.

Ini anggaran saya. Saya akan sentiasa mengikuti bentuk pola ini moga boleh kita kongsi bersama nanti.

Terus call sham 9w2esm. Ternyata beliau orang yang pertama bekerja dengan A71EM.

Moga disamping ramalan yang lain termasuk pola image ini, kita akan sentiasa mengikuti dan mempelajari bentuk propagasi yang bakal muncul dan impak terus terusan kepada 10m.

Kisah "luncai". Macam biasa...masih lagi memberi komen menjahanamkan 9w2. Terkini..lucu baginya 5watts lebih baik dari 100watts.

Kepada peminat setia 10m..tunggu sms dari saya ...dekatkan dengan radio....kita ikuti perkembangannya dari masa kesemasa

72..de 9w2di

Friday, August 20, 2010

Cara membuat stand FT817

A stand for the Yaesu FT-817(ND)

The Yaesu FT-817(ND) is a marvelous little radio with lots of features. One feature, however, is notably absent from this radio. A stand that will lift the front of the radio, so you can actually read the display and reach the controls, is not included. There are several solutions on the market that are well worth looking at, but they will set you back by $20 to $60. If you like to homebrew things and are interested in building your own stand that is sturdy, compact and is virtually free, then read on.

A JEWEL for the ham

If you have a spare jewel case from a CD or DVD, you're in business. That is all you need to build this stand. If you want to build the deluxe version, you will also need 4 self adhesive rubber feet that you can buy for a buck or two at any hardware store, furniture store or even the supermarket.


DVD Jewel Case

lagi maklumat lanjut....

Tuesday, August 17, 2010

Bodohkah 9w2?

Salam.
Bulan baik ini sepatutnya kita lebihkan zikir dan membaca Al-Quran. Masih belum faham sepatutnya kita membersihkan "daging hitam" kita itu di bulan ini. Puasa bukan setakat menahan lapar dan dahaga tetapi harus dengan semua anggota.

Namun apa kan daya. Mulut tempayan boleh ditutup, mulut manusia?

Isu terbaru saya mendapat tahu sorang 9m2 nih merasa bodohnya 9w2 membeli rig FT817 atau QRP set. Bagi beliau kebodohan ini kerana 9w2 takkan sampai bila2 pandai dengan HF.

Saya merasa pelik. Dah beratus video dan respond dari 9w2 yang bekerja di HF..apakah beliau ini berapa di planet lain?

Setakat beliau sahaja saya masih boleh terima sebab memang dia camtu. Yang sedih nie sebab ada pengikut Tok Ayah sorang nih.

Entahlah. Bagi saya perjuangan Nabi sendiri mendapat tentangan. Inikan pula kita umatnya yang kerdil ini. Moga dihari baik dan bulan baik ini kita doakan agar hidayah diturunkan kepada beliau. Bukan setakat hidayah CW. Berilah sama hidayah bagaimana hubungan sesama manusia terutama sesama Islam. Dia harus ingat...dosa bukan setakat hubungan dia dengan Allah, malah hubungan dia sesama manusia.

Berikut adalah paparan terbaru QRP dari station 9w2 yang bodoh ini. Kami bodoh..anda pandai...anda sorang saja boleh main radio....lesen anda sorang saja yang renew...anda sorang saja yang ada radio...anda sorang saja ada mulut...anda sorang saja yang dijadikan Allah?






72...de 9w2di

Thursday, August 12, 2010

Kenapa 9m2mz (Pak Long) senang didampingi

Pertemuan bermula pada 1999 apabila aku dan 9m2dz kerumahnya untuk mendapatkan tandatangan bagi aku mendapatkan AA. Perkenalan ini memberi makna besar kepada aku kerana selama 1 tahun aku dalam CB dengan beliau..inilah kali pertama bertentang mata.

Selain beliau pada ketika itu aku kenal 9m2se. Aku gelarkan beliau sebagai tok wan. Beliau telah kembali ke rahmatullah beberapa tahun yang lalu. Moga pada bulan yang baik ini rohnya dicucuri rahmat selalu.

Pak long (9m2mz) seorang yang berprofail rendah. Tidak pernah meninggi diri atau bercakap besar. Setiap apa yang beliau perkatakan berdasarkan fakta dan berdasarkan formula. Rujukan internet beliau juga amat luas. Aku pasti, setiap jawapan beliau sekiranya kira mencari dalam search engine..pastinya ia adalah jawapan yang sama. Aku senang dengan beliau hampir 11 tahun denganya. Beliaulah yang memberi sokongan agar aku memperisterikan XYL aku sekarang. Beliaulah juga tempat meluah perasaan bagi semua yang mungkin bermasalah. Di sini ingin aku senaraikan beberapa ciri Pak long yang memberikannya satu keistimewaan apabila beliau berdamping terutama dengan 9w2. Moga boleh menjadi rujukan..terutama yang bakal mendapat 9m2 atau 9m2 yang baru2 nih...

  1. Pak Long tak pernah menulis sebarang artikel dalam blog merendah rendahkan 9w2
  2. Pak Long tahu CW tapi dia tak pernah kondem orang yang tak tahu
  3. Pak long selalu saja ada membantu kalau ada JOTA. Mungkin yang lain suka dok rumah...tengok mana yang 9w2 buat tak kena.
  4. Pak long memberi sokongan kepada CB. Dia juga peminat CB. Tak pernah nak kondem..tak pernah nak kata.
  5. Pak long kata "kita kena tahu CW nih"..aku setuju..bukannya dia kata "tak tahu CW bukan HAM"
  6. Pak long akan sembang dengan 9w2 di HF biarpun 9w2 tak tahu CW
  7. Menghargai penemuan terbaru terutama dari 9w2...bagi yang lain..biasalaaa..tak heran pun...
  8. Tak lokek nak bagi ilmu walau dimana dia berada
  9. Tak megah dengan tower tinggi...bagi beliau setinggi mana tower HAM..akhirnya dia akan ke bawah jugak...balik balik kan ke dipole atau G5RV
  10. Kalau malam sanggup tunggu walaupun umur dah meningkat
Ini lah beberapa senarai untuk pak long dari kaca mata aku sekian 11 tahun mengenalinya. Bagi aku 9m2 yang baru ini belajar lah banyak2 ngan Pak Long. Kalau tidak anda tak kemana. Berapa peratus pergaulan HAM anda bersama 9m2..dengan 9w2? Bagi saya kaedah pendekatan pak long ini memberi satu gambaran yang baik kalau anda praktikkan. Ramai yang akan CW dengan mudah. Ramai yang akan tahu HF dengan mudah..

Sempena bulan Ramadhan yang mulia ini. Didoakan agar Pak Long dan sekeluarga dalam keadaan sejahtera hendaknya. Di murahkan rezeki dan dipermudahkan apa yang dilakukan.

Buat Pak Long, kami sentiasa bersama anda. Anda inspirasi kami.

72..de 9w2di

Saturday, August 7, 2010

TAHNIAH buat rakan JOTA 2010

Kami berjaya sekali lagi. Selepas berhempas pulas di Kuala Sala tempoh hari untuk bekerja QRP di band selain 10m, kali ini kami telah buktikan.

Jarak 2382km adalah satu jarak yang agak mustahil bagi 1watts pemancaran. Kepada call yang sebutkan ini :

  1. 9w2aze
  2. 9m2mz
  3. 9w2usf
  4. 9w2tjg
  5. 9w2sjj
  6. 9w2sbl
  7. 9w2osz
  8. 9w2crm
  9. 9w2bmr
  10. 9w2sbd
  11. 9w2mab
Kepada yang tak senarai nih mungkin saya tertinggal dan jangan kecik hati. Inilah antara tenaga utama menaikkan antena hingga dapat bekerja sejauh itu. Naik tiang, panjat pokok..panjat bangunan..perghh...
G5RV setinggi 60kaki ini telah memberi impak yang besar kepada kami. Biarpun saya tidak dpt berkerja dengan KE1BYL di Northern California dengan QRP namun hajat untuk dptkan stesen dri US nih telah saya kecapi dengan high power. Maklumla..Anna pile up gila gila masa tu. Namun ini tidak mengecewakan saya untuk mencuba di lain masa dengan QRP di 20m.
OK...tak nak cerita banyak..seperti biasa..saksikan paparan video ini



72..de 9w2di

Thursday, August 5, 2010

5 Ogos 2010 : 10m dah menggila dan QRP dah menjadi jadi

Coretan ini dikeluarkan....amboi..hehe nak lepas syok kepada semua yang 10m dah kembali hidup untuk sekian lama di local.

Alhamdulillah berkat mau cuba 9w2esm, saya dan zam 9w2icq bekerja qrp dgn beliau. Inilah dia keputusannya. FT817ND=GAJAH PUTIH? Sapa yang Gajah Putih? Radio atau anda. Radio yang gagal atau anda yang gagal? Tepuk dada tanya lesen AA..hehehe...

Tahniah kepada 9w2esm, 9w2icq, 9w2tgt, 9m2nzi...hmmm..memang best gila hari nih. Buat semua rakan yang baru nak mula QRP..jangan takut..jangan bimbang...kata kata susahnya QRP tu adalah dari orang yang jeles nak beli radio tu tapi tak berani...takut apa tak tau.

72..de 9w2di




Wednesday, August 4, 2010

Bolehkah SDR dgn FT817ND?












Salam. Credit to DK3PK. 12kHz IF Output ini boleh digunakan langsung kepada komputer atau laptop yang telah kita sediakan dengan SDR. Nampaknya mod ini agak menarik untuk di praktikkan. Bagaimana untuk transmit. Hmmm...masih gunakan manual sekiranya kita tidak sambungkan kepada cat cable. USB atau Serial.

Saya masih mencari bukti terutama dalam video untuk memberi gambaran jelas berkaitan mod ini. Menu?

Menu #26 (DIG MODE): USER-U
Menu #24 (DIG DISP): 0
Menu #27 (DIG SHIFT): -1480

Mungkin ini adalah projek akan datang. Banyak projek nak buat..heheh..tambah2 yang berkaitan ngan QRP nih. Almaklumlaa...nak dapatkan satu kepuasan yang setaraf dengan radio2 yang lain..buarpun dia kecik...

72..de 9w2di

Tuesday, August 3, 2010

SDR: Makin lama makin menarik

Aduhh..main dengan software memang best. Sebelum nih aku banyak ngan Linux Distro dan beberapa aplikasi PHP dan Mysql.

Mai pulak SDR..mak aih banyaknya software yang compatible ngan dia.

Hmm..FT2000? FT950? FTDX? IC746ProIII, anda sebut jaa..

Memang kecanggihan ini tidak dapat dielakkan. Apa pun, anda nilailah sendiri performance setiap software yang saya sebut nih. Softrock, powersdr, winrad, winradhd, SDRadio. SDRMaxIII..hmm tudiaaa....

Mula laa..rnd setiap kelapangan..hhee...beberapa komen dan pendekatan perlu akan dibincangkan kelak. SDR bukanlah sejenis hobi yang boleh dikatakan PLUG AND PLAY..heheh..ayat gerun nampak. Memang betul kata rakan saya. You need try and try. Hmmm..main ngan .Net nih yang aku paling nyampah. Tahu tahu saja laa..patch ngan OS ..kena ngam. Bulat lak naik fatal error...nyampah tuul....

Oh yaa..ada aplikasi SDR for JAVA..hmmm...UBUNTU ..wahh..best..nanti try naa..

Saksikan video nih sebagai sedikit panduan



73..de 9w2di

Sunday, August 1, 2010

"Pengecut", tahu CW tapi takut QRP?

Sembang sana sembang sini, andalah terhebat dalam CW. Anda memberi gambaran yang hebat berkaitan cw. Terutama apabila anda katakan bahawa, CW amat sesuai untuk sebarang kecemasan. Lebih lebih lagi apabila "stress code" diperlukan.

Dalam banyak sembang anda, anda meletakkan HAM tanpa CW adalah bukan HAM. Anda cuba mengelak apabila HAM berminat dengan QRP, anda katakan QRP untuk CW.

SEJAUH MANAKAH ANDA QRP DENGAN CW? BERAPA PALING RENDAH? BAND MANA YANG ANDA PERNAH KERJA?

Usaha menakut nakutkan rakan HAM baru untuk berminat dengan QRP adalah ibarat macam buli budak sekolah....

Usaha meletakkan QRP hanya untuk CW adalah usaha yang menampakkan bertapa pengecutnya anda untuk bekerja dalam phone di QRP. Saya cabar anda....

Jangan sembang QRP di 40m dan 20m. Jom sembang QRP di 10m dan 6m.

Sudah berapa lama anda dengan CW? Anda rasa hebat dengannya...tapi sedih kalau setakat hebat tanpa QRP. Berapa banyak homebrew QRP CW anda dah buat...jangan sembang disini....

Buktikan..dan naikkan dulu martabat QRP sebelum nak bercerita pasalnya. Gagal anda bukan kerana pemancar...tapi kerana diri anda sendiri.

Sifat busuk hati masih ada dalam diri anda. Daging yang hitam itu perlu dicuci sepenuhnya. Sempena bulan ramadhan yang bakal tiba nanti, banyakkan membaca al quran dan cari tafsir berkaitan kekuasaan Allah di alam semesta ini.

Menakut nakutkan terutama 9w2 dengan QRP ini telah berjaya menunjukkan kebodohan diri anda sendiri. Tanya pada diri..apakah sumbangan anda kepada generasi 9w2 dahulu dan kini.

Wassalam

72..de 9w2di

p/s : Artikel ini dikeluarkan kerana ada usaha untuk melemahkan semangat 9w2 berminat dalam HF terutama QRP.

Thursday, July 29, 2010

Petua nak tanya orang utk beli radio

Topik ini saya fokuskan kepada HF atau Quad Band Radio. Untuk radio VHF dan UHF, bagi saya 98% radio itu dipergunakan untuk memancar ke repeater. Jadi topik ini kepada radio yang kita akan gunakan sepenuh mungkin sebagai SWL dan TX di HF.

Ramai yang menelefon saya. Ada pula yang kurang pasti. Ada juga yang begitu yakin dengan kemampuanya.

Saya tidak mahu bercakap tentang power output radio yang disarankan. Kerana  perkara ini adalah pendapat yang masih ortodok kerana tidak mahu menerima hakikat cabaran sebenar HAM. Harga? Kita umpamakan anda sudah ada wang sekitar RM2400.00. Cuma nak dapatkan radio sahaja.

Tips :

QRP VS QRO Transmitter
1. Tanya orang yang pernah pakai dan bukan orang yang tak pernah guna. Hanya dgr cakap2 orang.
2. Pernah guna tapi tak semaksimum mungkin. Cth : Monitor HF pakai antenna asal (FT817). Buat antenna bagus 1:1. Power haram tak keluaq
3. Apakah kegagalan beliau. Radio yang gagal atau beliau yang gagal?
4. Banyakkan melihat Youtube dan lihat keseronokan station itu apabila memancar atau RX. Bandingkan antara FT817 dan IC718.
5. Sok sek..9w2 haruslah menjadi SWL di HF sebelum memancar...nahhhh...mestilah kita mencari radio yang mudah dibawa kemana mana. Balik rumah malam letih. Sambil mobile leh RX...sambil jalan pasar malam RX..sambil eyeball RX...sambil apa...RX RX RX..perghh...try laa tengok
6. Keseronokkan RX ada di mana mana.
7. Bila lagi nak cuba 2m on SSB?

Power
1. Ikut anda, Kalau anda suka 100watts 1000wats...teruskan dengan radio yang ada high power. Tapi jangan lupa...mesti ada 2m gak...eh...kan kita nak cuba 2m di ssb...bila lagi?
2. Lihat saja video saya semasa qso dgn rakan Hong Kong 2.5 watts. Ok jaa...apa masalahnya.

Entahlah. Saya nih kalau diberikan komisen oleh Yaesu atau kedai jual radio..mahu berenti kerja..heheh...

CQ CQ CQ..this is 9w2di with 50watts CQ..QRZ...
Your signal 59...

CQ CQ CQ..this is 9w2di QRP with 5watts CQ...QRZ
Your signal 59...

Mana yang anda mahu...bukan nak menipu..tapi tengoklah hampir 70 video saya tu termasuk video dari luar....

72..de 9w2di

Image of ionospheric

Pukul 3 pagi anak kena masuk wad. Suspek ili. Hmmm..alhamdulillah keadaan dia dah stabil. Sambil di hospital aku memandang ke langit. Agak agaknya boleh dak kita monitor ionosfera punya layer. Hmmm..mesti ada. Balik untuk rehat sebelum nak pi melawat anak tercinta..sempat aku surf nih.

Patut la propagasi tak berapa best. Walaupun membuka sakan di beberapa band, namun susah jugak laa kalau nak berkerja dengan bare foot nih.

Jadi ini lah kesimpulannya. Aku lihat imej dirakamkan pada bulan 6 2010. Jadi tak update lah. Hmm..imej ini kekal sehingga sekarang pada lapisan itu dan imej terbaru akan keluar apabila berlaku perrubahan nanti. Rajin sungguh orang Jepun.

Orang Melayu rajin jugak...rajin kondem kawan kawan..heheh..sempat jugak tu. Maaf naa..nak buat camna..kadang tu kena luah jugak..takut esok dok pendam..bahaya tuu.

Imej diintergrasikan dengan GPS untuk mendapatkan gambaran lapisan ion ini. Jadi bolehlah kita katakan apabila berlaku ribut magnet dan tekanan flare dari matahari..juga tidak mendukung terbukanya propagasi.

Terima kasih kepada Google. Heheh...sahabat bantuan setiap masa.

Petang nih nak nengok anak tercinta. Mak dia ada bersama dia. Aku..sambil buka 10m ...nak lelap buang 2 3 jam...

72..de 9w2di

Wednesday, July 28, 2010

Delta loop RM250? RM60? RM6?

Delta loop. Menjadi sebutan 9w2 di 10m sejak ia mula memuncak sekitar tahun 2008. Berkat tunjuk ajar 9m2mz saya, 9w2doz dan 9w2mzh telah bertandang ke rumah beliau untuk mencuba membuat balun 4:1. Kenapa 4:1. Untuk lebih mudah ia untuk memadankan antara loop dan coax 50ohm yang kita gunakan. 9m2mz telah memberi satu kuasa sakti..hehehe..software kepada saya untuk diguna pakai sebagai pengiraan untuk tune di 10m.

Akhirnya saya berjaya membuat balun dan dengan modal RM6 saya dah dapat antenna ini. Saya telah memasangnya dan akhirnya keputusan terbaik saya telah mendapat station dari Israel 4x5x. Hmm..macam nak nangis pun ada. Tiap tiap hari saya melangut kepala kearah pokok kelapa belakang rumah mentua. Melihat antenna RM6 itu.

Namun ia tidak bertahan lama. Akibat RG8 yang berat tu..juga akibat pukulan ribut...balun jatuh beberapa kali. Maklumlaa..homebrew katakan. Saya meminta seorang rakan lama untuk membuat balun yang kukuh. Wahhh..kali ini...tapi suruh suruh juga..barang kena beli...hmm RM60..masih murah....

Antenna tersebut dengan balun yang baru saya gunakan hingga kini. Saya dpt berita delta loop dijual hingga RM250. Mungkin barang digunakan mahal. Namun ia masih tetap deltaloop.

Anda mahu yang mana satu? Saya dah cuba ke 2nya tapi tak sanggup nak beli yang ke 3 sebab masih elok lagi delta loop saya nig. Power? Saya pernah cuba dengan 50watts...ok.....dan paling rendah 2.5watts...ok jugak.

Dalam artikel yang lalu, saya ada masukkan cara untuk membuat delta loop. Cubalah..atau belilah kalau rasa mudah....Apa yang penting....duit kita dan kepuasan kita..kalau habis beratus pun signal sama dengan yang beringgit....hmmm....mau sakit jiwa....

Berapa paling tinggi delta loop ini dapat tampung? Saya dah baca dan saya dah cuba..250watts..no problem....

72..de 9w2di

Tuesday, July 27, 2010

Kadang tu meluat gila ngan HAM nih.

Salam.

Selama aku berhenti RX dan TX untuk tempoh 6 tahun yang lalu. Aku rasa cukup tenang jiwa aku. Biarpun pada masa itu kerenah pelanggan broadband nih macam macam yang timbul Tapi itu kerja. Kerja dapat duit. Hobi pulak perabih duit.

Kemudin XYL tercinta aku melihat aku siang malam kerja sampai nak londeh seluaq nih..dia suruh aku renew balik AA. Hmm..katanya ..dah ramai rakan baik aku kembali ke Rahmatullah. Jadi masa ini laa aku kena kenang balik jasa rakan HAM nih.

Apabila aku renew...seperti biasa target aku nak "pukul" kaw kaw 10m. Itu target aku. Rupanya..ramai yang ikut. Pada 2008 sahaja hampir 20 station dalam 10m.

Bagi aku, ini satu pencapaian yang positif. Aku tak minta di puji. Tapi cukup bangga kalau ramai 9w2 tak mula terjebak dengan 10m.

Akan tetapi..muncul bait bait sumbang, kata kata nak kasi jatuh dan macam macam lagi nak perjahanam antara minat HAM ini iaitu berkecimpung di 10m.

Tahun 2009 telah memberi satu tamparan hebat kepada aku. Aku hampir nak "pencen" balik. Tapi apa yang telah aku mula akan aku teruskan. Bagiku..kalau bangsa kafir yang dok nak perjatuh tak pa laa jugak..kita tahu dahh..ini ..bangsa Melayu..agama Islam..dimana silapnya?

Mungkin anda kurang senang dengan artikel saya sejak dua menjak nih....ayat agak kasar...saya nyatakan apa yang tersirat dalam hati..apabila saya sedih beberapa artikel nak perjatuhkan semangat terutama 9w2 di 10m dan 6m.

Anda boleh mencari beberapa artikel berkaitan ini :

1. 10m adalah band sampah
2. 10m ibarat CB
3. Tak tahu CW ibarat CB (turut disokong oleh beberapa pak sanggup)
4. Mansuhkan RAE kerana 9w2 dah tak minat cw...sebab dah boleh enjoy di 10m
5. 9w2 adalah golongan pemalas...tunggu nganga mulut untuk kena suap
6. MCMC nak beri 40m....mansuhkan CW...9w2 akan rosakkan 40m
7. 9m2.. tak nak sembang ngan 9w2 dalam phone kecuali cw di HF
8. QRP hanya untuk CW
9. Beli 817 membazir..9w2 tak boleh guna..buang duit..ikut dia..beli radio pekak


Anda boleh mendapatkan semua fakta ini dengan melayari beberapa blog dan artikel terbitan orang yang dia sorang ja boleh main radio.

Nasib baik sekarang ada rakan HAM Alor Setar dah mula tanam minat dengan HF. Saya boleh syok sorang sorang main radio..buat apa nak kongsi...tapi..saya sedih kalau 9w2 tak boleh naik setaraf 9m2..kita akan kearah itu..jika tidak...kita akan diketuk kepala sentiasa..percayalah....

Jangan seperti kacang lupakan kulit. Anda pernah menjadi 9w2 ketika dulu..tak pun anda pun kena gak ambik RAE....anda diatas..tak mungkin akan jatuh kebawah. EGO anda tak kemana....

Kepada semua rakan terutama 9w2....saya bersama rakan..sambil sambil..akan membuat beberapa penerokaan lagi. Kalau nak kongsi..jom..kalau nak kondem...anda simpan sat.

72..de 9w2di