Global HF (Ionospheric Map)

Tuesday, October 5, 2010

Fabric yagi for FT817

Mungkin ada diantara kita yang berminat untuk komunikasi satelit. Fabric yagi ini mungkin boleh dijadikan satu kajian untuk projek anda.

Konsep ini datangnya dari rekaan WA5VJB yang mengeluarkan artikel berkaitan dengan cheap yagi antenna atau kaedah mudah untuk membuat antenna yagi yang murah.

Sesuai untuk portable dan boleh juga digunakan bagi dxing 2m SSB mode.

Untuk mendapatkan gambaran jelas bagaimana idea ini dimplimentasikan dari web asalnya..sila layari http://www.wa5vjb.com/yagi-pdf/cheapyagi.pdf

HF? hmmm..besaq sangat kot..takut nanti antenna kena balut dengan karpet rumah...heheh



72..de 113sd110/9w2di

3 comments:

9W2PJU said...

KC2UHB yang buat antenna tu jadi collapsible fabric yagi.

design antenna tu asal dari WA5VJB

http://9w2pju.hamradio.my/2010/05/kc2uhbs-collapsible-fabric-yagi-antenna.html

9w2di said...

Terima kasih atas info...haa tu siap ngan material lagi tuu..

Sapa2 dah try tolong info nanti

9W2PJU said...

saya bujang lagi, tak ada isteri. abang din ada isteri bolehla mintak tolong jahit material nak buat yagi boleh gulung ni . hehe