Global HF (Ionospheric Map)

Thursday, July 29, 2010

Petua nak tanya orang utk beli radio

Topik ini saya fokuskan kepada HF atau Quad Band Radio. Untuk radio VHF dan UHF, bagi saya 98% radio itu dipergunakan untuk memancar ke repeater. Jadi topik ini kepada radio yang kita akan gunakan sepenuh mungkin sebagai SWL dan TX di HF.

Ramai yang menelefon saya. Ada pula yang kurang pasti. Ada juga yang begitu yakin dengan kemampuanya.

Saya tidak mahu bercakap tentang power output radio yang disarankan. Kerana  perkara ini adalah pendapat yang masih ortodok kerana tidak mahu menerima hakikat cabaran sebenar HAM. Harga? Kita umpamakan anda sudah ada wang sekitar RM2400.00. Cuma nak dapatkan radio sahaja.

Tips :

QRP VS QRO Transmitter
1. Tanya orang yang pernah pakai dan bukan orang yang tak pernah guna. Hanya dgr cakap2 orang.
2. Pernah guna tapi tak semaksimum mungkin. Cth : Monitor HF pakai antenna asal (FT817). Buat antenna bagus 1:1. Power haram tak keluaq
3. Apakah kegagalan beliau. Radio yang gagal atau beliau yang gagal?
4. Banyakkan melihat Youtube dan lihat keseronokan station itu apabila memancar atau RX. Bandingkan antara FT817 dan IC718.
5. Sok sek..9w2 haruslah menjadi SWL di HF sebelum memancar...nahhhh...mestilah kita mencari radio yang mudah dibawa kemana mana. Balik rumah malam letih. Sambil mobile leh RX...sambil jalan pasar malam RX..sambil eyeball RX...sambil apa...RX RX RX..perghh...try laa tengok
6. Keseronokkan RX ada di mana mana.
7. Bila lagi nak cuba 2m on SSB?

Power
1. Ikut anda, Kalau anda suka 100watts 1000wats...teruskan dengan radio yang ada high power. Tapi jangan lupa...mesti ada 2m gak...eh...kan kita nak cuba 2m di ssb...bila lagi?
2. Lihat saja video saya semasa qso dgn rakan Hong Kong 2.5 watts. Ok jaa...apa masalahnya.

Entahlah. Saya nih kalau diberikan komisen oleh Yaesu atau kedai jual radio..mahu berenti kerja..heheh...

CQ CQ CQ..this is 9w2di with 50watts CQ..QRZ...
Your signal 59...

CQ CQ CQ..this is 9w2di QRP with 5watts CQ...QRZ
Your signal 59...

Mana yang anda mahu...bukan nak menipu..tapi tengoklah hampir 70 video saya tu termasuk video dari luar....

72..de 9w2di

Image of ionospheric

Pukul 3 pagi anak kena masuk wad. Suspek ili. Hmmm..alhamdulillah keadaan dia dah stabil. Sambil di hospital aku memandang ke langit. Agak agaknya boleh dak kita monitor ionosfera punya layer. Hmmm..mesti ada. Balik untuk rehat sebelum nak pi melawat anak tercinta..sempat aku surf nih.

Patut la propagasi tak berapa best. Walaupun membuka sakan di beberapa band, namun susah jugak laa kalau nak berkerja dengan bare foot nih.

Jadi ini lah kesimpulannya. Aku lihat imej dirakamkan pada bulan 6 2010. Jadi tak update lah. Hmm..imej ini kekal sehingga sekarang pada lapisan itu dan imej terbaru akan keluar apabila berlaku perrubahan nanti. Rajin sungguh orang Jepun.

Orang Melayu rajin jugak...rajin kondem kawan kawan..heheh..sempat jugak tu. Maaf naa..nak buat camna..kadang tu kena luah jugak..takut esok dok pendam..bahaya tuu.

Imej diintergrasikan dengan GPS untuk mendapatkan gambaran lapisan ion ini. Jadi bolehlah kita katakan apabila berlaku ribut magnet dan tekanan flare dari matahari..juga tidak mendukung terbukanya propagasi.

Terima kasih kepada Google. Heheh...sahabat bantuan setiap masa.

Petang nih nak nengok anak tercinta. Mak dia ada bersama dia. Aku..sambil buka 10m ...nak lelap buang 2 3 jam...

72..de 9w2di

Wednesday, July 28, 2010

Delta loop RM250? RM60? RM6?

Delta loop. Menjadi sebutan 9w2 di 10m sejak ia mula memuncak sekitar tahun 2008. Berkat tunjuk ajar 9m2mz saya, 9w2doz dan 9w2mzh telah bertandang ke rumah beliau untuk mencuba membuat balun 4:1. Kenapa 4:1. Untuk lebih mudah ia untuk memadankan antara loop dan coax 50ohm yang kita gunakan. 9m2mz telah memberi satu kuasa sakti..hehehe..software kepada saya untuk diguna pakai sebagai pengiraan untuk tune di 10m.

Akhirnya saya berjaya membuat balun dan dengan modal RM6 saya dah dapat antenna ini. Saya telah memasangnya dan akhirnya keputusan terbaik saya telah mendapat station dari Israel 4x5x. Hmm..macam nak nangis pun ada. Tiap tiap hari saya melangut kepala kearah pokok kelapa belakang rumah mentua. Melihat antenna RM6 itu.

Namun ia tidak bertahan lama. Akibat RG8 yang berat tu..juga akibat pukulan ribut...balun jatuh beberapa kali. Maklumlaa..homebrew katakan. Saya meminta seorang rakan lama untuk membuat balun yang kukuh. Wahhh..kali ini...tapi suruh suruh juga..barang kena beli...hmm RM60..masih murah....

Antenna tersebut dengan balun yang baru saya gunakan hingga kini. Saya dpt berita delta loop dijual hingga RM250. Mungkin barang digunakan mahal. Namun ia masih tetap deltaloop.

Anda mahu yang mana satu? Saya dah cuba ke 2nya tapi tak sanggup nak beli yang ke 3 sebab masih elok lagi delta loop saya nig. Power? Saya pernah cuba dengan 50watts...ok.....dan paling rendah 2.5watts...ok jugak.

Dalam artikel yang lalu, saya ada masukkan cara untuk membuat delta loop. Cubalah..atau belilah kalau rasa mudah....Apa yang penting....duit kita dan kepuasan kita..kalau habis beratus pun signal sama dengan yang beringgit....hmmm....mau sakit jiwa....

Berapa paling tinggi delta loop ini dapat tampung? Saya dah baca dan saya dah cuba..250watts..no problem....

72..de 9w2di

Tuesday, July 27, 2010

Kadang tu meluat gila ngan HAM nih.

Salam.

Selama aku berhenti RX dan TX untuk tempoh 6 tahun yang lalu. Aku rasa cukup tenang jiwa aku. Biarpun pada masa itu kerenah pelanggan broadband nih macam macam yang timbul Tapi itu kerja. Kerja dapat duit. Hobi pulak perabih duit.

Kemudin XYL tercinta aku melihat aku siang malam kerja sampai nak londeh seluaq nih..dia suruh aku renew balik AA. Hmm..katanya ..dah ramai rakan baik aku kembali ke Rahmatullah. Jadi masa ini laa aku kena kenang balik jasa rakan HAM nih.

Apabila aku renew...seperti biasa target aku nak "pukul" kaw kaw 10m. Itu target aku. Rupanya..ramai yang ikut. Pada 2008 sahaja hampir 20 station dalam 10m.

Bagi aku, ini satu pencapaian yang positif. Aku tak minta di puji. Tapi cukup bangga kalau ramai 9w2 tak mula terjebak dengan 10m.

Akan tetapi..muncul bait bait sumbang, kata kata nak kasi jatuh dan macam macam lagi nak perjahanam antara minat HAM ini iaitu berkecimpung di 10m.

Tahun 2009 telah memberi satu tamparan hebat kepada aku. Aku hampir nak "pencen" balik. Tapi apa yang telah aku mula akan aku teruskan. Bagiku..kalau bangsa kafir yang dok nak perjatuh tak pa laa jugak..kita tahu dahh..ini ..bangsa Melayu..agama Islam..dimana silapnya?

Mungkin anda kurang senang dengan artikel saya sejak dua menjak nih....ayat agak kasar...saya nyatakan apa yang tersirat dalam hati..apabila saya sedih beberapa artikel nak perjatuhkan semangat terutama 9w2 di 10m dan 6m.

Anda boleh mencari beberapa artikel berkaitan ini :

1. 10m adalah band sampah
2. 10m ibarat CB
3. Tak tahu CW ibarat CB (turut disokong oleh beberapa pak sanggup)
4. Mansuhkan RAE kerana 9w2 dah tak minat cw...sebab dah boleh enjoy di 10m
5. 9w2 adalah golongan pemalas...tunggu nganga mulut untuk kena suap
6. MCMC nak beri 40m....mansuhkan CW...9w2 akan rosakkan 40m
7. 9m2.. tak nak sembang ngan 9w2 dalam phone kecuali cw di HF
8. QRP hanya untuk CW
9. Beli 817 membazir..9w2 tak boleh guna..buang duit..ikut dia..beli radio pekak


Anda boleh mendapatkan semua fakta ini dengan melayari beberapa blog dan artikel terbitan orang yang dia sorang ja boleh main radio.

Nasib baik sekarang ada rakan HAM Alor Setar dah mula tanam minat dengan HF. Saya boleh syok sorang sorang main radio..buat apa nak kongsi...tapi..saya sedih kalau 9w2 tak boleh naik setaraf 9m2..kita akan kearah itu..jika tidak...kita akan diketuk kepala sentiasa..percayalah....

Jangan seperti kacang lupakan kulit. Anda pernah menjadi 9w2 ketika dulu..tak pun anda pun kena gak ambik RAE....anda diatas..tak mungkin akan jatuh kebawah. EGO anda tak kemana....

Kepada semua rakan terutama 9w2....saya bersama rakan..sambil sambil..akan membuat beberapa penerokaan lagi. Kalau nak kongsi..jom..kalau nak kondem...anda simpan sat.

72..de 9w2di

Monday, July 26, 2010

SDR pula peneman arena HAM

Pagi ini aku datang opis dan tak sempat nak round table bersama rakan rakan QRP Alor Setar. Perut sakit lak dah..

Tiba2 dikejutkan dengan pak posmen nih. "Ada barang dari Jepun"..pergh..heheh

Cepat gila nih..terus jaa aku call 9w2usf..teman merap..hahaha...

Nak tanya SMA Connector. Akhirnya selepas download apa lebih kurang, aku terus ke salt mine 9w2usf.
Inilah RND seterusnya bagiku. Nak homebrew..aku pun pening nengok skematik dia....try punya try..cuba punya cubanya akhirnya boleh laa sikit sikit main benda alah nih.

Interface sebesar kotak rokok ini memberi satu gambaran cukup best terutama dalam RX bagi HF....ada orang kata.."kalau tak mampu nak main QRP..jangan monyet"....pendapat ayaq asam kuah cabai. Nak perjatuh bangsa la tu...tak dak kerja lain...kerja nak jahanam orang..diri sendiri..tahap tu jaa...dah dah..tak baik mengata orang.

Sebagai inspirasi kawan2...saya hidangkan sedikit video SDR nih...kalau nak lebih....nanti kita jumpa semasa JOTA dan sebagainya





Selamat ber SDR (software define radio). Buat semua 9w2...kentalkan diri anda..pedulikan apa orang kata...

72..de 9w2di

Wednesday, July 21, 2010

Welcome to 9w2 QRP'er

Tokey tengah angkat barang
Milik siapakah rig ini
Upacara menyeluk tupperware
Tahniah kepada 9w2osz yang mendapat cabutan pada bulan ini




















Salam,

Dulu saya bermula dengan radio dan pada zaman saya ketika itu saya tak bertemu 9m2 atau 9w2. Namun sekarang banyak 9m2 yang hebat hebat dan 9w2 yang tak kurang hebatnya. Sejauh mana manafaat anda kepada rakan rakan anda terutama untuk lebih maju setapak lagi dalam bidang radio?

Saya ketika dulu berguru dengan nelayan, tak bekerja, pekebun, penoreh getah. Tapi sekarang nih hebat...ada yang mengaji luaq negara. Teroka seluruh negara. Apa manafaat anda. Lebih hebat lagi berdxing kesana kemari..kumpul beribu ribu qsl card..tapi....

Amat gembira dihati ini apabila rakan rakan HAM Alor Setar telah memberi gambaran dan feedback yang baik berkaitan HF. Semuanya bermula dan berkisah di JOTA hari tu.

Dengar sini....selepas ini jangan lagi ada suara suara sumbang 9w2 tak tahu apa itu"BFO"...pandai kata tapi tak pandai nak ajaq....kami dah nak mula mengaji..kami dah nak mula berguru...biarlah guru kami tak sehebat anda....belajar luar negara...guru kami SPM pun tak pas...tapi...ikhlas dengan ilmu ini..moga lebih dia diberkati....guru kami tak sekaya mana...tak merantau seluruh negara...tak kumpul QSL Card beribu ribu....

Aktiviti mencabut undi telah berlangsung. 2 untuk undian dan 4 lagi dibeli secara tunai...Tahniah sekali lagi kepada 9w2tjg yang berusaha dalam meningkatkan pengguaan HF dikalangan 9w2....

72...de 9w2di

Tuesday, July 13, 2010

Petanda baik?

Gambar ini di ambil pada hari Isnin. Menunjukkan berlakunya flare yang besar di utara matahari.

Adakah ini satu petanda yang baik bagi propagasi yang akan berlaku.

Ramai yang kecundang di 10m? Kita tidak boleh mengharapkan "pembukaan" berterusan di band ini. Tapi impak sekiranya band ini membuka, telah sama sama kita alami.

Banyak bukti video yang telah saya dedahkan berkaitan audio dan signal apabila band ini membuka.

Secara terang ingin saya katakan, "negara atau bangsa itu maju apabila selalu berdamping dengan "kesusahan". Saya melihat, ramai rakan HAM Jepun akan berada di 15m, 10m dan 6m. Kenapa?

Mereka begitu taksub dengan band yang susah nih. Tapi kita? Tekan ja PTT..dah boleh QSO....mudah jaa kan...bagaimana kita nak tingkatkan pengetahuan kita kalau begitu.

Ambil 9m2 hanya kerana boleh pergi ke band yang senang? Hmmm...ungkapan yang boleh kita ketengahkan.

Namun bagi saya...siapa yang selalu menyahut cabaran dalam band yang susah ini....saya akan sentiasa menyokong.....

Callsign seperti 9w2esm, 9w2knz, 9m2rdx, 9m2idj, 9w2mzy, 9w2mab, 9w2zrz, 9w8alf dan lain lain lagi yang masih mahu "berkubang" di 10m...harapan biarlah berterusan begitu....susahnya disitu...ada hikmah dan ilmu yang orang lain tak pernah dapat di band lain.

Mari kita bersama sama bangsa yang maju ini dalam band yang sentiasa menjadi sebutan ramai....biar DXcc 1 dalam seminggu...asalkan ada kepuasan disebaliknya....

p/s: Buat rakan baru QRP yang akan berjuang bersama sama saya nanti...kuatkan iman anda....Allah tak akan bagi free kalau tanpa dugaan.....

72 de..9w2di

Monday, July 12, 2010

Next for 9w2 and swl HF project

Well, the software was ready to run. Then we just wait for the device.

Hard to get this SDR interface. Many of them cannot shipping for the international.

Thanks to Mayui in Japan for the helping me to get this interface.

Maybe this project will demo on next JOTA. So for the 9w2 and swl, you're welcome to explore this new project for our future education on HAM.

This HAMRad was compatible for the upcoming interface. But now i workout for the RND with Ubuntu. For the future purpose, maybe we can make it a useful server.

Also we also want to be a 1st WEBSDR in Asia. Firstly i commit with the receiver. Then we will go for the transceiver.

Thanks for all your support. Mostly for all who still maintain on 10m and always give a good respond for that band.

72

de 9w2di