Global HF (Ionospheric Map)

Thursday, July 29, 2010

Petua nak tanya orang utk beli radio

Topik ini saya fokuskan kepada HF atau Quad Band Radio. Untuk radio VHF dan UHF, bagi saya 98% radio itu dipergunakan untuk memancar ke repeater. Jadi topik ini kepada radio yang kita akan gunakan sepenuh mungkin sebagai SWL dan TX di HF.

Ramai yang menelefon saya. Ada pula yang kurang pasti. Ada juga yang begitu yakin dengan kemampuanya.

Saya tidak mahu bercakap tentang power output radio yang disarankan. Kerana  perkara ini adalah pendapat yang masih ortodok kerana tidak mahu menerima hakikat cabaran sebenar HAM. Harga? Kita umpamakan anda sudah ada wang sekitar RM2400.00. Cuma nak dapatkan radio sahaja.

Tips :

QRP VS QRO Transmitter
1. Tanya orang yang pernah pakai dan bukan orang yang tak pernah guna. Hanya dgr cakap2 orang.
2. Pernah guna tapi tak semaksimum mungkin. Cth : Monitor HF pakai antenna asal (FT817). Buat antenna bagus 1:1. Power haram tak keluaq
3. Apakah kegagalan beliau. Radio yang gagal atau beliau yang gagal?
4. Banyakkan melihat Youtube dan lihat keseronokan station itu apabila memancar atau RX. Bandingkan antara FT817 dan IC718.
5. Sok sek..9w2 haruslah menjadi SWL di HF sebelum memancar...nahhhh...mestilah kita mencari radio yang mudah dibawa kemana mana. Balik rumah malam letih. Sambil mobile leh RX...sambil jalan pasar malam RX..sambil eyeball RX...sambil apa...RX RX RX..perghh...try laa tengok
6. Keseronokkan RX ada di mana mana.
7. Bila lagi nak cuba 2m on SSB?

Power
1. Ikut anda, Kalau anda suka 100watts 1000wats...teruskan dengan radio yang ada high power. Tapi jangan lupa...mesti ada 2m gak...eh...kan kita nak cuba 2m di ssb...bila lagi?
2. Lihat saja video saya semasa qso dgn rakan Hong Kong 2.5 watts. Ok jaa...apa masalahnya.

Entahlah. Saya nih kalau diberikan komisen oleh Yaesu atau kedai jual radio..mahu berenti kerja..heheh...

CQ CQ CQ..this is 9w2di with 50watts CQ..QRZ...
Your signal 59...

CQ CQ CQ..this is 9w2di QRP with 5watts CQ...QRZ
Your signal 59...

Mana yang anda mahu...bukan nak menipu..tapi tengoklah hampir 70 video saya tu termasuk video dari luar....

72..de 9w2di

2 comments:

9W2SBD said...

QRP memang best....best..dan best.. walupun QRP kena kilat... kalau tabung ayam dah penuh... yang pasti QRP set pilihan saya...

9w2di said...

Bila anda berjaya dengan phone melalui QRP, bermakna anda berjaya melepasi CW dalam QRP...maksudnya......(senyumlah sendiri)