Global HF (Ionospheric Map)

Monday, July 26, 2010

SDR pula peneman arena HAM

Pagi ini aku datang opis dan tak sempat nak round table bersama rakan rakan QRP Alor Setar. Perut sakit lak dah..

Tiba2 dikejutkan dengan pak posmen nih. "Ada barang dari Jepun"..pergh..heheh

Cepat gila nih..terus jaa aku call 9w2usf..teman merap..hahaha...

Nak tanya SMA Connector. Akhirnya selepas download apa lebih kurang, aku terus ke salt mine 9w2usf.
Inilah RND seterusnya bagiku. Nak homebrew..aku pun pening nengok skematik dia....try punya try..cuba punya cubanya akhirnya boleh laa sikit sikit main benda alah nih.

Interface sebesar kotak rokok ini memberi satu gambaran cukup best terutama dalam RX bagi HF....ada orang kata.."kalau tak mampu nak main QRP..jangan monyet"....pendapat ayaq asam kuah cabai. Nak perjatuh bangsa la tu...tak dak kerja lain...kerja nak jahanam orang..diri sendiri..tahap tu jaa...dah dah..tak baik mengata orang.

Sebagai inspirasi kawan2...saya hidangkan sedikit video SDR nih...kalau nak lebih....nanti kita jumpa semasa JOTA dan sebagainya





Selamat ber SDR (software define radio). Buat semua 9w2...kentalkan diri anda..pedulikan apa orang kata...

72..de 9w2di

5 comments:

iqbal9w2mrq said...

untuk monitor saja ka or tros bleh transmit pakai laptop bang sdr 2?

9w2di said...

Ini receiver. Next project baru kita try transceiver. Baru nak mula belajar

iqbal9w2mrq said...

qsl.. tq 4 d info bro.. menarik nie... nanti cuti blik kedah bleh la p cri abg.. nk try tgk sdr 2..

9w2di said...

haa..datang laa rumah...qsl info saya 0133681931...nak mai call dulu naa

iqbal9w2mrq said...

qsl.. tq..