Global HF (Ionospheric Map)

Monday, March 29, 2010

Kisah di sebalik 73

Berikut ini adalah daripada Louise Ramsey Moreau, W3WRE: "ungkapan tradisional" 73 "terjadi akan kembali ke awal dari telegraf darat hari. Hal ini ditemui di beberapa edisi paling awal daripada kod berangka, masing-masing dengan definisi yang berbeza, tetapi masing-masing dengan idea yang sama dalam benak - itu menandakan bahawa akhir, atau tanda tangan, datang ke atas. Tapi tidak ada data untuk membuktikan bahawa semua ini digunakan.


 "Penggunaan otentik pertama daripada 73 adalah dalam penerbitan telegraphic Nasional Review dan Pembekal 'Guide, pertama kali diterbitkan pada bulan April 1857. Pada waktu itu, 73 bermaksud" Cintaku kepada kamu "! Kesuksesan isu-isu tentang penerbitan ini terus menggunakan definisi ini istilah. Anehnya, beberapa nombor-nombor lain yang digunakan saat itu definisi yang sama seperti yang mereka miliki sekarang, tetapi dalam waktu singkat, penggunaan daripada 73 mulai berubah. "Dalam Konvensyen Telegraph Nasional, nombor itu berubah dari Valentine -type sentimen untuk tanda samar fraternalism. Here, 73 was a greeting, a friendly "word" between operators and it was so used on all wires. Di sini, 73 adalah ucapan, yang ramah "Perkataan" antara pembekal dan hal itu begitu digunakan pada semua kabel.


Saturday, March 27, 2010

QRP to Slovenia



This is the hard station for me to get. After 5 time tried.

Friday, March 26, 2010

Delta loop single element for 10m



















Pada mulanya agak kurang jelas kedudukan feeder Delta Loop yang mana paling sesuai. Setelah berbincang dengan "sifu" delta loop, 9m2dy rupanya apa bila delta loop ini diletakkan secara menegak, rupanya ia dalam kondisi horizontal...bermaksud polarization dia bekerja secara horizontal...


Guide to increase RX sensitivity of FT817ND

Monday, March 22, 2010

9w2 and 10m, we work as a team

Tanpa kami sedari, sejak 3 tahun aktif dalam 10m sebenarnya kami telah bekerja sebagai satu pasukan yang memang tidak pernah dijangkakan.
Setiap kali propagasi membuka dan terdapat dx station di mana mana frekuensi, kami akan terus sms dan kalau seronok sangat kami akan call.
Itu yang kami lakukan dan sedang lakukan sekarang. Tak tahulah kalau anda pengalaman 40 tahun 70 tahun pernah alami demikian.
Kami tak pernah lokek untuk maklumkan tentang ini. Dulu semasa saya aktif pada tahun 90an, sms agak terhad. Anda pun mungkin maklum.
Jadi sebab itu tak hairan kalau 10m open akan dgr banyak station 9w2 keudara.
Bagus juga kerana 10m jarang membuka untuk local. Rasa rindu untuk qso bersama rakan local ini sentiasa bertambah dari hari ke hari. Kepada yang sentiasa berutusan sms atau melalui media lain YM dan sebagainya harus diteruskan. Inilah spirit 9w2 di 10m. Yang mungkin boleh kita khabarkan kepada generasi yang akan datang. Kerjasama yang erat sentiasa akan berlaku. Kalau ada rakan2 yang kadang kala tidak menerima sms, saya menganggap anda mungkin QRL kerana sms yang lalu tiada balasan dari anda. Kalau saya sms semula dan ada balasan, saya akan masukkan semula no anda dalam senarai 10m group.
Terima kasih juga kepada 9w2rzl yang turut publish sebarang aktiviti berkaitan 10m. Juga kepada semua yang lain.
Ingat, 9w2 lah pemangkin 10m. Kita lah yang paling aktif (dalam 1 band) memperkenalkan 10m dan Malaysia kepada dunia buat masa sekarang. Kadang saya kedengaran 9m2xx masuk di 10m. Anda dialukan. Tapi kalau masuk nak cari salah 9w2 di 10m, anda pergilah band lain. Carilah salah orang lain di band lain.

73, 9w2di

Saturday, March 20, 2010

Astro impact by solar storm!!!

Dapat pesanan nih di astro. Inilah yang saya perkatakan sekiranya geos meningkat dan patern flare pada tahap yang tertinggi.
Hari nih dapat call dari 9m2 yang agak lama dengan saya. " Camna din? hang tak pi ambik cw? Pak Yob dah lulus".
Saya menjawab. " Selagi saya tak capai tujuan memperbanyakkan 9w2 di HF, saya tak akan pergi".
Dia paham maksud saya. Sebab dia tahu dan pernah susah senang bersama saya. Cuma orang yang tak pernah bersama saya akan kata macam macam. Malas la, bodoh la, sayang call sign la. Tapi saya nak tanya, dalam Islam kita sunat dan dapat pahala kalau kita pandang orang bawah. Saya tahu tahap mana 9w2 kita nih. Majoriti masih takut untuk berdepan dgn HF. Tambah lagi CW. Jadi saya rasa biar saya berperanan sedemikian. Kembalinya saya di bidang amatur pun untuk itu.
Memang betul saya sayang callsign saya. Saya ada pendirian. Saya tak ambik pendirian orang lain. Saya tak jadi lalang. Saya tak nak sombong bila saya ada kuasa sikit untuk tandatangan borang orang. Saya nak 9w2 mula dari asas. Kalau asas tak dak, jangan heran 9m2 hilang lepas CW.
9w2 hanya 10% basic amatur. Kalau kita tingkatkan sehingga 60%, saya yakin mereka akan terus ke CW. Jadi, nak kata katalah. 5 tahun saya stop sending dan rx pun bukan orang kisah. Saya kembali pun bukan orang kisah. Cuma mungkin orang nak tanya apa saya tahu 10 tahun yang lalu. Saya tak setaraf 9m2. 9m2 memang hebat.
Sekecil saya orang kampung ini, hanya mahu berkampung bersama 9w2 di HF. Itu saja.


73


9w2di

QRP to Maldive Islands (IOTA AS-013)

Thursday, March 18, 2010

QRP to Zimbabwe at night?



For me it's a miracle opening band on 10m. But maybe not for others who can work on multiband. Because of limited operating that MCMC create, for me it's a good guide to all 9w2 prepare on upcoming cycle 24.

73...9w2di

Wednesday, March 17, 2010

QRP to Kalahari Desert



Fight with qrm on 10 then make a contact with station from Kalahari Desert South Africa.

Monday, March 8, 2010

My score after 10 years on Amateur Radio

When i'll get my callsign in 1999 with 9w2di, we are always working on 2m. But before that i am a cb'er with base setup and not a portable station.
Then in 2003, i'll stop sending or monitoring on 2m even on 11m.
I'll heard from my friend , there is a lot of contact on 11m.
So now, when i renew my license on 2008, what i saw is we can operate on 10m. Woooww!!

So there is my dream list when i''ll get back as the Amateur Radio fan.

1. QRP mobile dxing
2. QRP portable dxing
3. Homebrew with new 10m antenna
4. Get more 9w2 operating on HF

What i achieved?

Now you can see on my video list.  Somebody was advise me to take a CW for 9m2. For me there is more thing that i must do. I want to make 10m the band for totally use by 9w2. To become a popular? Join AF laa..hehee.
So for me there is the score. To make my blog a lot of visitor? You can browse to my community site http://www.keicarmania.com. There is 6 million visitor there. To make a bigger community? You can browse there also. In 3 years our member now 1500++.
My focus on Amateur Radio is very simple. We can prove to all the Amateur fan that 9w2 can do. If you want to go for 9m2, go ahead. But sometimes, please give a motivation to 9w2 for work out on HF.
Dx'er must continue. What ever people said.
73

9w2di

Saturday, March 6, 2010

VK6JR(mobile) and 9w2di(QRP)



For the first time my qso with mobile station on 10m. For the score, this station from Australia. What can i say. This is a magic band. And it will be come true.

Sharing with Delta Loop antenna also give the reason why 9w2 must have this antenna. And for some reason also, this antenna works very mystery.

Hope can see you again wine. Maybe on your QTH with element delta loop antenna.

73

QRP to Japan, my new QRP DXCC

Friday, March 5, 2010

10m VS 40m

Who said that 40m always open? Ini semua kerja Allah. Dia lah menentukan segalanya. What i want to say is, they are proud to be the 40m because of 9w2 cannot be. Why we have a border from that. If you like 40m just go on. Do not disturb 9w2 with something you create it.

We know our limit. We follow the MCMC terms. But, your act like MCMC. You want to be MCMC just apply the application form.



You also know that 10m is very challenging. It's a magic bang somebody said. Most importantly, when we work on 10m we also monitoring on sun and atmosphere activity. You on 40m...what you do? Qso? Give signal report?
The conclusion is, "they" create a border between us with this 2 Amateur Radio band.

73

Tuesday, March 2, 2010

QRP to Montenegro with 4o3a station



Very strong signal i'll received today. 5/9 on very high QSB. But my QRP signal can go to 5/7....

Thankss