Global HF (Ionospheric Map)

Sunday, June 27, 2010

Web base SDR (Software define radio)

Pernah dengar CQ 100? Pada mulanya ramai yang keliru, tanpa perlu ambik cw kita dah boleh qso dgn station luar melalui cq100...hmmm..sebenarnya cq100 todak lebih seperti VOIP yang lain. Yahoo msg dan lain lain lagi.

Kita tak merasa "feel" yang sebenar. Audio tak real.

Jadi, ada beberapa web telah menyediakan shoutcast HF nih. Namun perlu ada station lain yang memberi input audio, manakala frekensi terhad...hmmm..tak real jugak.

So, sekarang kita nak real...nak seolah olah radio dihadapan kita.

Lihat nie

 Interface ini lah rootnya. Ia disambungkan kepada komputer dan antenna. Mudah kan? Memang mudah. Jadi. bagaimana kita nak mendapatkan frekuensi dan band?

Ini dia :



Inilah software yang mengawalnya. Interface diatas adalah untuk receiver. Bagi transceiver? Ada interface lain.

Ayat mudah yang saya gunakan bagi memudahkan anda paham termasuk saya..heheh...


Jadi..bolehkah kita mendengar dengan adanya 4 infra nih...

1. komputer
2. interface
3. software
4. Antenna

Mudah ja kan? Yaaa..memang mudah. Kita buat perumpamaan. Dulu ada drum. Sekarang drum pun dah guna software. Jadi samalah cam radio nihhh...


Kalau begini kena pasang antenna lah baru leh dgr...camna nak dengar dari opis dan sebaginya....? Embeded web....lepas tu..siap multi user lagi tuu...hmmm..satu radio multi user pulas knob..hehehe..mana nak carik.


Akhirnya..saya termui web ini http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/

Jadi...ENJOY LIVE HF DI KOMPUTER ANDA..UMPAMA ANDA BERADA DISISI RADIO...


73...de 9w2di

No comments: