Global HF (Ionospheric Map)

Thursday, December 1, 2011

HF antenna calculator



Salam,

Nak berenti sat bab pembnagunan bersama Astra nih. Depa masih nak memantopkan VHF so kita teruskan dengan pembangunan dan membawa lagi lesen B ke persada HF.

Kali ini saya nak mengajak anda menggunakan software yang terbaik dari ladang pemberian 9m2mz kepada saya. Sejak laptop ini diformat, saya terus terusan mencari tang mana laa aku letak software nih. Akhirnya jumpa juga.

Anda boleh gunakan software ini untuk pembangunan antenna :

  1. Deltaloop
  2. Dipole
  3. Coaxile
Juga sekiranya anda dah ada antena cuma antenna anda tak resonant kepada mana2 frekuensi....ini lah software yang sesuai.

Url untuk download :

http://www.4shared.com/file/wtZ8alFH/antcalc1.html

Browse pada folder yang perlu...

Jomm..selamat mencaba...sebarang masalah sila komen pada post ini...

72  de..9w2di

4 comments:

Mohd said...

Cantik bang din,

cuma nak tanya ni bang din. Apa perkara pertama nak buat kalau nak main HF ni?

9w2di said...

QSL...

1. Pergi ke rumah rakan yang ada HF atau hadiri program seperti JOTA dan sebagainya. Kemudian RX dalam SSB mode....berikan telinga anda satu mode bunyian yang baru...
2. Tanamkan minat untuk setapak kehadapan. Sekurang kurangnya didepan meja radio anda akan terpampang QSL card dari luar negara
3. Kalau anda ingin terus terusan mendengar HF dan rumah rakan agak jauh...jangan risau..HF boleh dgr online..sila ke http://http:www.websdr.org/

Dgrlah dimana2 server dan band yang anda nak dgr.

4. Seperti biasa menabung. Kalau anda ada 3 VHF..jual jaa...ambik yang QUAD BAND. iaitu radio yang ada HF, VHF dan UHF. Ada dah jimat.

5. Jangan pikirkan antenna yang susah2 dan jangan yang mudah. Sebab 10meter band memang agak cerewet.

6. Jangan ketinggalan...10 meter siang malam open dah.

7. Setelah itu....anda kena banyak berkawan dan bertanya selain sertailah group2 aktif HF di FB.

Ada lagi nihh...tapi banyak nak taip..heheh..moga dapat melihat cluster callsign anda kelak

72..de 9w2di

Mohd said...

cantik,

minat mmg lama dah. tapi xda pendedahan.
mujur jumpa youtube bang din dok ckp dgn org luar.
rasa terbaur2 ni. tgh menabung. insyaAllah kita jumpa kelak di udara.

9w2dpe, 73

Zainal Abidin Ghazali said...

sya pun ke udara dgn HFjg..sbnrnya nk beli tu dh boleh..tp ada keperluan yg perlu dipenuhi,berbanding keinginnan..